Νέο πλήγμα στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ επέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διατηρήσει τα προστατευτικά μέτρα που σκόπευε να καταργήσει για εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα όταν ήταν ανήλικοι.

Οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν την έφεση της κυβέρνησης στην απόφαση που είχε εκδώσει στις 9 Ιανουαρίου ομοσπονδιακός δικαστής. Με την απόφαση αυτή ο δικαστής έβαλε φρένο στην προσπάθεια του Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα που εφάρμοσε το 2012 ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, προς όφελος των «Ονειροπόλων».

Με βάση την πρόταση του Τραμπ, τα μέτρα προστασίας που απολάμβαναν αυτοί οι νέοι θα σταματούσαν από τον Μάρτιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξήγησε το σκεπτικό του, αναφέροντας μόνο ότι η έφεση «απορρίφθηκε με επιφύλαξη».

Με βάση το πρόγραμμα DACA, περίπου 700.000 νεαροί ενήλικες, στην πλειονότητά τους ισπανόφωνοι, λαμβάνουν άδειες εργασίες για διάστημα δύο ετών –τις οποίες μπορούν να ανανεώσουν αν το επιθυμούν– και προστατεύονται από την απέλαση.

Συνολικά 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, από τα περισσότερα από 11 εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή από το Σαν Φρανσίσκο ο οποίος έκρινε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να παραμείνει εν ισχύ μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να εγκρίνει έναν νόμο που να καλύπτει τους «Ονειροπόλους».

Ο Λευκός Οίκος ανακάλεσε το πρόγραμμα DACA υποστηρίζοντας ότι ο Ομπάμα υπερέβη τις εξουσίες του όταν το δημιούργησε, παρακάμπτοντας το Κογκρέσο.

in.gr με πληροφορίες από Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο