Αν και ο διαβήτης τύπου 2 θεωρούνταν κάποτε νόσος των ενηλίκων, σήμερα πλέον αφορά ακόμα και εφήβους αλλά και μικρά παιδιά λόγω της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia δείχνει ότι όσο νωρίς έχει διαγνωστεί κάποιος με διαβήτη τύπου 2 τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.

Οι καθηγητές Ντιάννα Μαγκλιανο και Τζόναθαν Σαου από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker της Μελβούρνης, ανέλυσαν στοιχεία για 743.709 αυστραλούς με διαβήτη τύπου 2 που είχαν εγγραφεί στην εθνική βάση NDSS την περίοδο 1997-2011. Στη βάση περιλαμβάνονταν στοιχεία για την θνησιμότητα από κάθε αιτία, περιλαβανομένης της καρδιαγγειακής και του καρκίνου.

Η μέση ηλικία διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2 ήταν τα 59 έτη και συνολικά είχαν καταγραφεί 115.363 θάνατοι την περίοδο της μελέτης.

«Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία, άρα μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου, συσχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, κυρίως όμως από καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Συγκεκριμένα, για δύο άτομα ίδιας ηλικίας αυτός με δέκα χρόνια νωρίτερα διάγνωση της νόσου είχαν 20-30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 σε μικρή ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερη θνησιμότητα. Κι ενώ αυτό μοιάζει περίεργο εξηγούν ότι «πιθανόν μετά τη διάγνωση του διαβήτη οι άνθρωποι να κάνουν τακτικότερη χρήση των ιατρικών υπηρεσιών κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να διαγνωστεί εγκαίρως τυχόν νεοπλασία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο