Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ συζητά για την «τρύπα» στον προϋπολογισμό

Η ΕΕ συζητά για την «τρύπα» στον προϋπολογισμό

Το μεγάλο κενό που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό το Brexit και οι δυνατότητες μερικής ή πλήρους κάλυψής του είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης των 27 Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή συζήτηση, στην οποία δεν θα συμμετάσχει η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, είναι πολύ σημαντική γιατί με βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει νομοθετικές προτάσεις για τους κοινοτικούς πόρους μετά το 2020.

Η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ θα αφήσει ένα κενό στον προϋπολογισμό που μπορεί να πλησιάσει και τα 100 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας, ενώ σημαντικό πρόσθετο κόστος θα έχουν και οι νέες πολιτικές της Ευρώπης για τη διαχείριση των προσφύγων, την εσωτερική ασφάλεια, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την κοινή άμυνα.

Εάν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό, τότε το κενό αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περικοπές δαπανών στις δύο βασικές πολιτικές της ΕΕ, τη γεωργία και τη συνοχή. Με εξαίρεση τη Γερμανία, που φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει τη συνεισφορά της, οι άλλες χώρες κυρίως του Βορρά – δηλαδή η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία- δεν είναι καθόλου πρόθυμες να κάνουν το ίδιο.

Κίνδυνος περικοπών για την Ελλάδα

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το κενό με αύξηση της συνεισφοράς, τότε η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλη μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, δεδομένου ότι είναι μεταξύ των χωρών που σήμερα επωφελείται περισσότερο από τη γεωργία και τη συνοχή. Το καθαρό χρηματοδοτικό όφελος που έχει η Ελλάδα σήμερα από την ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Εκτός από το θέμα των ιδίων πόρων, οι ηγέτες θα συζητήσουν και θεσμικά ζητήματα, όπως η μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών μετά το Brexit και ο τρόπος επιλογής του Προέδρου της Κομισιόν.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους εταίρους για την επιθετικότητα της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες



Deutsche Welle

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024