Τουρκία: Φόβοι ότι θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δρακόντεια μέτρα κατά της ελευθερίας της έκφρασης είναι πιθανόν ότι θα συνεχιστούν στην Τουρκία όσο η χώρα παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δρακόντεια μέτρα κατά της ελευθερίας της έκφρασης είναι πιθανόν ότι θα συνεχιστούν στην Τουρκία όσο η χώρα παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017 η μη κυβερνητική οργάνωση στηλιτεύει την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και 150.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αργία.
Οι επικριτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης –η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και έχει ανανεωθεί έκτοτε έξι φορές– για να καταστείλει τους αντιφρονούντες και την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι απαραίτητα, δεδομένης της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει.
«Η δυσλειτουργία της κοινωνίας των πολιτών και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σχολίασε ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Αμνηστίας, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη. «Δυστυχώς, φαίνεται πιθανόν να συνεχιστούν οι παραβιάσεις για όσο παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος και η κυβέρνηση μπορούν να περνούν νέους νόμους χωρίς να τους εισάγουν προηγουμένως στο κοινοβούλιο. Το τελευταίο διάστημα έχουν κλείσει περισσότερα από 2.200 ιδιωτικά σχολεία, 19 εργατικά συνδικάτα, 15 πανεπιστήμια και σχεδόν 150 μέσα ενημέρωσης.
Ο Γκάρντνερ επισήμανε ότι στοχοποιούνται ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι καθώς και όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, περίπου 160 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και οι περισσότεροι από αυτούς συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Κύπρος: Ποιοι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου
- Τσουκαλάς: Η διαφθορά είναι ένας φόρος που έχει επιβάλει στην κοινωνία ο Μητσοτάκης για να κερδίζουν οι κολλητοί
- Φωτιά έξω από τη Σουρωτή Θεσσαλονίκης – Ηχησε το 112
- Φωτιά στο Ηράκλειο: Ήχησε το 112 για εκκένωση Μελιδοχωρίου και Βοριά
- Φωτιά σε διαμέρισμα στα Πατήσια – Μία νεκρή και ένας τραυματίας
- Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης στο Μουντιάλ… περπατώντας (vids, pics)
- Μουντιάλ 2026: Τομ Κρουζ, Μαντόνα και IShowSpeed σφυρίζουν λήξη στο Super Bowl της FIFA
- Live: Η Παιδεία Αλλάζει (σ)την Ελλάδα: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442