Σε συνέντευξη στη SZ η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση ακόμη κι όταν βγει κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Αύγουστο από τα μνημόνια. «Όλα είναι πιο δύσκολα στην Ελλάδα».

Μια συνομιλία με την επικεφαλής του ΔΝΤ έχει πάντα προστιθέμενη αξία στη Γερμανία της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μέρκελ, ακόμη κι αν το θέμα συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμά βρίσκεται προς το παρόν «παρκαρισμένο» λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας. Σε αυτήν την περίοδο, λοιπόν, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου εξασφάλισε από την Κριστίν Λαγκάρντ μακροσκελή συνέντευξη, στην οποία η κομψή κυρία στο τιμόνι του Ταμείου τοποθετείται επί παντός του επιστητού, ακόμη και για το κίνημα #metoo».

«Όλα στην Ελλάδα είναι δυσκολότερα»

Οι κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και η Ελλάδα καθοδόν προς την έξοδο από τα μνημόνια παραμένουν κλασσικές ερωτήσεις μιας τέτοιας συνέντευξης ιδιαίτερα μετά τη βούληση των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό πρότυπο του ΔΝΤ. «Γιατί όχι;» απαντά η κυρία Λαγκάρντ. «Η κρίση που διήλθε η ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα». Αλλά και στην ερώτηση, εάν ανησυχεί που η ευρωζώνη δεν χρειάζεται άλλο το ΔΝΤ, η Κρίστιν Λαγκάρντ δείχνει άνετη. «Δεν υπηρετούμε μια περιοχή, αλλά 189 χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χώρες του ευρώ. Και εάν αυτές αποφασίσουν από κοινού, ότι θα συμμετέχουν σε άλλους μηχανισμούς κρίσης, είναι καθόλα εντάξει», απαντά. Εκεί που δεν συμφωνεί, είναι στην επισήμανση ότι ορισμένοι στην Ευρώπη επέκριναν τη συνεργασία με το ΔΝΤ. «Δεν θα το έλεγα», τονίζει. «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».

Και το κρίσιμο ερώτημα: Θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ξεπέρασε τα προβλήματα η Ελλάδα; «Υποθέτουμε ότι τον Αύγουστο το τρέχον πρόγραμμα θα τελειώσει. Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι επένδυσαν πολλά χρήματα στην Ελλάδα και γι αυτό έχουν δικαιολογημένο συμφέρον στο να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε» ήταν η απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η επικεφαλής του ΔΝΤ κάνει πολλές παραινέσεις προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει καλώντας την να στηρίξει την Ευρώπη και να προχωρήσει στο εσωτερικό σε επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

Οθωμανική μεγαλομανία Ερντογάν

Η αποφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιούτζελ ήταν η μεγάλη είδηση της ημέρας και ευλόγως ο γερμανικός τύπος αφιερώνει μεγάλο αριθμό σχολιαστικών άρθρων. Τα πυρά της Frankfurter Allgemeine Zeitung στρέφονται κατά του Τούρκου προέδρου. «Η απομάκρυνσή του από στενούς εταίρους, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δεν αποφέρουν κέρδη στην αυτοκρατορία του Ερντογάν», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Στις κουρδικές περιοχές της Συρίας ενδέχεται η κατάσταση να οδηγηθεί σε άμεση σύγκρουση ανάμεσα σε Τούρκους και Αμερικανούς στρατιώτες, τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με ‘οθωμανικό χαστούκι’. Η οθωμανική του μεγαλομανία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», παρατηρεί για να υπενθυμίσει «ότι υπάρχουν και άλλοι Γερμανοί στις φυλακές για πολιτικούς λόγους μαζί με χιλιάδες Τούρκους και ότι η απελευθέρωση ενός δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη».

Στο αντίστοιχο σχόλιο της Süddeutsche Zeitung ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η απελευθέρωση Γιουτζέλ δεν αποτελεί θρίαμβο του τουρκικού κράτους δικαίου αλλά επιτυχία της διπλωματίας. «Κυρίως ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ενεργοποιήθηκε για μια λύση…Όμως όλα καλά δεν είναι στην Τουρκία, αλλά τουλάχιστον η αποφυλάκιση του Γιουτζέλ θα μπορούσε να διαλύσει αποκλεισμούς για να κινηθεί η μια χώρα προς την άλλη. Είναι κι αυτός ένα λόγος γιορτής».

Ειρήνη ΑναστασοπούλουDeutsche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο