Την έκπληξη φαίνεται ότι έκανε η Nederlandse Gasunie στο παραπέντε της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ολλανδοί αποφάσισαν να κάνουν πίσω στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή.

Πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να ταράξει τα νερά, καθώς η Gasunie, είναι από τις πρώτες εταιρείες που είχαν ενδιαφερθεί για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, μετά το «ναυάγιο» με τους Αζέρους της Socar στον πρώτο διαγωνισμό, προτού η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία.

Η κρατική εταιρεία μεταφοράς αερίου της Ολλανδίας, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να αποχωρήσει από την κοινοπραξία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional και της βελγικής Fluxys, οι οποίες θεωρούνται και το πιο δυνατό επενδυτικό σχήμα, καθώς και οι τρεις είναι μέτοχοι στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ο οποίος μετά το 2020 θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω της χώρας μας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Έτσι, πλέον στο παιχνίδι έχουν μείνει η κοινοπραξία των Snam, Enagás και Fluxys και το επενδυτικό σχήμα της ισπανικής Reganosa και της ρουμανικής Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο