Ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει συχνά ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Στην αντιπολίτευση, πάλι, εκτιμούν πως το deadline τους είναι η άνοιξη της ίδιας χρονιάς.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει συχνά ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Στην αντιπολίτευση, πάλι, εκτιμούν πως το deadline τους είναι η άνοιξη της ίδιας χρονιάς. Στην ανάγνωσή τους δεν τον συμφέρει να στήσει εθνικές κάλπες μετά τα «γκάλοπ» των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών. Για να στηρίξουν την εκτίμησή τους, επικαλούνται και δυο παραδείγματα βγαλμένα από την πολιτική ζωή, του Σαμαρά το 2014 και του Καραμανλή το 2009. Μετά την υπόθεση Novartis, όμως, φαίνεται να έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ή για να ακριβολογούμε, τις τελευταίες μέρες μοιάζει να προστίθενται διαρκώς νέοι παράγοντες στην εξίσωση. Ας πούμε, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές. Μόνο που το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου ξεκίνησε από 3,5% και χθες κόντευε να αγγίξει το 4%. Εστω κι αν γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως η αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, το αποτέλεσμα παραμένει. Η χώρα δανείζεται ακριβά. Αν τώρα συνυπολογίσει κανείς την επίδραση της σκανδαλολογίας στο ύφος της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: Μήπως οι εκλογές έρχονται πιο κοντά;

Η εξουσία είναι απαραίτητη

Εντάξει, ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα όπλα που οι προκάτοχοί του έβγαζαν από τη θήκη τους όταν είχαν αποφασίσει να επισπεύσουν την εκλογική αναμέτρηση. Από τους μποναμάδες και τις μπουλντόζες των δημοσίων έργων μέχρι την αντισυστημική ρητορική εναντίον των αντιπάλων. Στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, πώς αξιολογούν την τακτική του; Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν τις κάλπες να έρχονται πιο μπροστά. Και «ο κρίσιμος παράγοντας είναι», λένε, «η συμφωνία που προσπαθεί να κάνει ο Τσίπρας με τους εταίρους για το χρέος». Κι οι άλλοι που έχουν πειστεί ότι «θέλει να κάνει εκλογές με συνταγή Κουτσόγιωργα». Επομένως, υποστηρίζουν, «χρειάζεται την εξουσία για να κάνει καταχρήσεις εξουσίας σαν κι αυτή που αποπειράται στην υπόθεση Novartis. Για την ακρίβεια, τη χρειάζεται για να παράγει τέτοια γεγονότα». «Στόχος του», προσθέτουν, «είναι να μπετονάρει τη δική του πλευρά – ίσως να την αυξήσει κιόλας – κι αυτό απαιτεί χρόνο. Χρόνο για να φιλοτεχνήσει την εικόνα των παραπτωμάτων των άλλων». Οπότε, ίσως, λέει αλήθεια για την ημερομηνία των εκλογών.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr