Υπό πίεση βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα, με τις τιμές να υποχωρούν και τις αποδόσεις να αυξάνονται, την ώρα που επικρατεί παγκόσμια ανησυχία στις αγορές για το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και βρήκε ανταπόκριση, η αναταραχή των διεθνών αγορών έπληξε το κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα.

Το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στις 353 μονάδες βάση από τις 320 μονάδες που ήταν την Παρασκευή και τις 295 μονάδες που ήταν πριν μια εβδομάδα.

Στο μέτωπο των αποδόσεων μετά την μεγάλη άνοδο της Παρασκευής και σήμερα Δευτέρα το δεκαετές ομόλογο σημείωνε απόδοση 4,29% όταν την προηγούμενη Δευτέρα είχε απόδοση 3,6%. Μεγάλη αύξηση κατέγραψε η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου που έφθασε το 4% από 3,5% που ήταν η αρχική απόδοση που εκδόθηκε.

Σημειώνεται πως πιέσεις ασκούνται και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης με τις αποδόσεις τους να επιστρέφουν σε πολυετή υψηλά λόγω αφενός των ανησυχιών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς και αφετέρου της ανησυχίας ότι η ισχυρή οικονομία της περιοχής θα ωθήσει την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει σύντομα το τέλος του QE.

Η αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ηρεμήσει μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, επισημαίνουν αναλυτές.

Αυτό που μένει να φάνει είναι οι όποιες θετικές επιδράσεις που θα έχει στην αγορά ομολόγων η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή. Ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από «CCC» σε «B-» στις 18 Αυγούστου του 2017 με θετικό outlook.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο