Το ΣτΕ θα αποφασίσει για το άσυλο του τούρκου αξιωματικού
Με το θεσμό της πρότυπης δίκης, ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα στις επόμενες ημέρες το θέμα του ασύλου για τον πρώτο από τους στους τούρκους αξιωματικούς.
Με το θεσμό της πρότυπης δίκης, ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα στις επόμενες ημέρες το θέμα του ασύλου για τον πρώτο από τους στους τούρκους αξιωματικούς.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλειμάν Οζκαινακτσί θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη , καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.
Είχε προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η υποβολή του σχετικού αιτήματος από τους συνηγόρους του Τούρκου αξιωματικού καθηγητές Νίκο Αλιβιζάτο και Σταύρο Τσακυράκη, καθώς και της νομικής διεύθυνσης του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη Παπαδόπουλου.
Η αρμόδια επιτροπή υπό τον Νικόλαο Σακελλαρίου και με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων Αθανάσιου Ράντου και Χρήστου Ράμμου με την υπ΄ αριθμ. 2/2018 πράξη τους αποφάνθηκαν ότι η υπόθεση του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου πρέπει να δικαστεί στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη.
Η επιτροπή έκρινε ότι στην υπόθεση αυτή «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 1ΣΤ της Συμβάσεως της Γενεύης του 1951 «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων» και του άρθρου 12 παρ. 2 περ. β’ της οδηγίας 2011/95/ΕΕ που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ/μα 141/2013, καθώς επίσης και της ερμηνείας του άρθρου 64 του ν. 4375/2016 σχετικά με την προβλεπόμενη σε αυτό ενδοστρεφή δίκη».
Τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης και θα οριστεί ο εισηγητής της υπόθεσης.
Μίνα Μουστάκα
in.gr
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
- Άσκηση: Τα μυστικά για σφιγμένους γοφούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442