Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος των άστρων

Ο άνθρωπος των άστρων

Ανάμεσα στις ειδήσεις για τη Νοvartis και τις εικόνες του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τρύπωσε ο άνθρωπος των άστρων. Ο 'Ελον Μασκ έσπασε τη μίζερη πραγματικότητά μας, προσφέροντάς μας μια κλεφτή ματιά στο διάστημα. Και τι ματιά!

Ανάμεσα στις ειδήσεις για τη Νοvartis και τις εικόνες του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τρύπωσε ο άνθρωπος των άστρων. Ο ‘Ελον Μασκ έσπασε τη μίζερη πραγματικότητά μας, προσφέροντάς μας μια κλεφτή ματιά στο διάστημα. Και τι ματιά!

Μας έδωσε την πιο δυνατή εικόνα των ημερών μας -σίγουρα της χρονιάς. Ένας διαστημάνθρωπος να οδηγεί ένα κατακόκκινο Tesla roadster αυτοκίνητο με φόντο τον γαλάζιο πλανήτη μας και με κατεύθυνση προς τον Άρη. Επικό. Σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα ιδιοφυές. Το κερασάκι στην τούρτα της επιτυχημένης δοκιμαστικής εκτόξευσης του πιο ισχυρού πυραύλου που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη Γη.

Χίλια πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Να ανατιναχθεί ο Falcon Heavy, να καεί το Cape Canaveral, να επιστρέψει το roadster ουρανοκατέβατο και μετά να γίνει «πυροτέχνημα» η Space X, ενδεχομένως και η Tesla μαζί. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, αν και ο Έλον Μασκ εκτιμούσε την πιθανότητα αποτυχίας στο 50%. Παρά ταύτα, έκανε τη δοκιμαστική εκτόξευση σε ζωντανή μετάδοση και μαζί με τον Falcon Heavy -που αποτελεί ένα σοβαρό επιχειρηματικό εγχείρημα- έστειλε στο διάστημα και ένα αυτοκίνητο με οδηγό -έστω και κούκλα- τον Starman και το «ραδιόφωνο» να παίζει το Space Oddity. Είναι όλα ένα μεγάλο αστείο για αυτόν τον δισεκατομμυριούχο; Όχι ακριβώς.

Ο Έλον Μασκ είναι ένας παθιασμένος οραματιστής, με αντισυμβατικό αλλά άκρως επιχειρηματικό μυαλό. Μιλά για εποικισμό άλλων πλανητών, προκειμένου να διασωθεί η ανθρωπότητα, και πριν εισπράξει ειρωνικά σχόλια εξηγεί ότι η Space X θα χρηματοδοτήσει αυτό το project από τα κέρδη της ως η φθηνότερη και αποτελεσματικότερη «μεταφορική εταιρία» του διαστήματος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ο Έλον Μασκ θα καταφέρει να πάει τον άνθρωπο στον Άρη, αλλά ο Falcon Heavy είναι όντως ο πιο φθηνός και ταυτόχρονα ο πιο ισχυρός πύραυλος και πλέον αποδεδειγμένα μπορεί να μεταφέρει στο διάστημα τους δορυφόρους της αμερικανικής κυβέρνησης ή οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερομένου.

Η δουλειά – δουλειά και το όραμα – όραμα. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε σε τροχιά γύρω από τη Γη μέσα από το κόκκινο roadster του ο Starman: «Ο πύραυλος είναι λειτουργικός και ο άνθρωπος θα πάει στον Άρη, όβερ». Το δεύτερο μέρος του μηνύματος αφορά εμάς και το φαντασιακό μας.

Η εξερεύνηση του διαστήματος. Κάτι που μπορεί να μας κάνει να κλείσουμε για λίγο τον ήχο στην TV ή το FB και να βυθιστούμε σε ένα ξεχασμένο όνειρο. Να αφήσουμε παράμερα την γκρίζα πραγματικότητα και την κιτς εικονική εκδοχή της, για κάτι υψηλό. Δεν έχει σημασία αν πιστεύουμε ότι το ταξίδι στα άστρα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σημασία έχει ότι κάποιος εκεί έξω το προσπαθεί. Το ζήτημα δεν είναι καν το ταξίδι στα άστρα, αλλά το δικό μας προσωπικό ταξίδι -ακόμη κι αν δεν είναι στα άστρα. Το ζήτημα είναι να ξεκολλήσουμε, επιτέλους, το βλέμμα μας από το πεζοδρόμιο και να κοιτάξουμε ψηλά. Να ατενίσουμε τον γαλάζιο ουρανό και να ονειρευτούμε ξανά. Να ονειρευτούμε ξανά ότι το μέλλον δεν είναι μια σκέτη πίκρα, αλλά μπορεί να είναι φωτεινό. Μπορούμε να το κάνουμε εμείς φωτεινό. Θα βρούμε τον τρόπο.

Μήπως κι ο Starman, που βολτάρει με εκείνο το κόκκινο Tesla στο ηλιακό μας σύστημα, περίμενε ότι μπορούσε να συμβεί ποτέ αυτό;

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024