Την άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών δημόσιου νοσοκομείου σε οροθετικό άτομο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Την άρνηση παροχής ιατρικών υπηρεσιών δημόσιου νοσοκομείου σε οροθετικό άτομο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Ο ασθενής είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση ρουτίνας, αλλά όταν διαπιστώθηκε ότι είναι φορέας του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, του ανακοινώθηκε ότι πρέπει να λάβει εξιτήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου του οροθετικού ατόμου προς την «Θετική Φωνή», τα πράγματα εκτιλύχθηκαν ως εξης:

Το οροθετικό άτομο είχε κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας για μία επέμβαση ρουτίνας. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συναίνεσή του, υποβλήθηκε σε προεγχειρητική εξέταση για HIV, ενώ ο ίδιος δεν είχε ακόμη ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό για την κατάσταση της υγείας του. Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο θεράπων ιατρός ενημέρωσε τον ασθενή ότι θα πρέπει να πάρει εξιτήριο και να μην υποβληθεί στην προγραμματισμένη επέμβαση, διαφορετικά θα τον καταγγείλουν για έκθεση του ιατρικού προσωπικού σε κίνδυνο, επειδή δε γνωστοποίησε ότι είναι οροθετικός στον HIV.

Η «Θετική Φωνή» επικοινώνησε άμεσα με τo νοσοκομείο, θέτοντας τη διοίκηση, τον διευθυντή της κλινικής και τον θεράποντα ιατρό προ των ευθυνών τους που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τελικά η διοίκηση του νοσοκομείου να εγγυηθεί ότι η προγραμματισμένη επέμβαση θα γίνει κανονικά και πως ο ασθενής θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε πολίτης.

Με αφορμή το συμβάν, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας διευκρινίζει ότι «η εξέταση για HIV χωρίς τη συναίνεση του ατόμου κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματά του. Οι επαγγελματίες υγείας υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης σε κάθε περίπτωση, για την προστασία της υγείας των ίδιων των ασθενών και για τη διασφάλιση της δικής τους υγείας».

Και συμπληρώνει ότι «περιστατικά όπως το συγκεκριμένο αναδεικνύουν τη ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τον HIV, τους τρόπους μετάδοσής του, τη σημασία του μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου, καθώς και για τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV».

Η «Θετική Φωνή» θα εντείνει τη συνεργασία της με συλλόγους επαγγελματιών υγείας, νοσηλευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς που εμπλέκονται στην παροχή σχετικών υπηρεσιών, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού, με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων που βιώνουν τα οροθετικά άτομα στο χώρο της υγείας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr