Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαμβακίδης (BofA): «Καθαρή έξοδος» υπό... προϋποθέσεις

Βαμβακίδης (BofA): «Καθαρή έξοδος» υπό… προϋποθέσεις

Το καλοκαίρι μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει ένα παζάρι για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. Ο Έλληνας αναλυτής της BofA/Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης μιλώντας στο in.gr σχετικά με την πρόοδο της χώρας κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας υπό προϋποθέσεις.

Το καλοκαίρι μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει ένα παζάρι για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα. Ο Έλληνας αναλυτής της BofA/Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης μιλώντας στο in.gr σχετικά με την πρόοδο της χώρας κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας υπό προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαμβακίδης, «θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποια επέκταση της ωρίμανσης των δανείων, να εξομαλύνουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να τα καταφέρει χωρίς άλλη οικονομική βοήθεια, εφόσον η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί».

Ερωτηθείς ο αναλυτής της BofA για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό το εγχείρημα ανέφερε ότι «αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και η συμφωνία απαιτείται το αργότερο πριν από τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο».

Όσον αφορά την «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας από το πρόγραμμα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επανέλαβε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές αρχές, «εμείς προετοιμαζόμαστε για μια βιώσιμη διαδικασία μετά από τη λήξη του προγράμματος».

Άλλωστε στο Νταβός Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Αθήνα επαναβεβαίωσαν την στόχευση να προωθηθεί το ζήτημα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μέσα από τις επαφές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα επαναβεβαιώθηκαν η ολοκλήρωση της συζήτησης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και καθορισμός των τελευταίων βημάτων πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Έρχεται νέα έξοδος στις αγορές

Μετά την πολιτική επικύρωση της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup, την αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s, και τη διαρκή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τις τελευταίες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται να προχωρήσει στη δεύτερη απόπειρα εξόδου στις αγορές.

Η νέα έκδοση θα αφορά 7ετές ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου. Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές ομόλογο, πριν τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, και στη συνέχεια, λίγο πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος ένα 10ετές που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση τριών συνολικά νέων εκδόσεων μέχρι την επιδιωκόμενη έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο στα πλαίσια της δημιουργίας αποθεματικού ρευστότητας ώστε να υποβοηθηθεί η αυτόνομη έξοδος στις αγορές.

Ο «καυτός» Φεβρουάριος

«Ζεστός» μέσα στον χειμώνα αναμένεται ο Φεβρουάριος. Στις 16 Φεβρουαρίου ο οίκος Fitch ετοιμάζει την επίσημη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία. Η τρέχουσα πιστοληπτική διαβάθμιση του ελληνικού κράτους τοποθετείται σε Β- με θετικές προοπτικές από τις 18 Αυγούστου του 2017, ωστόσο είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό ο οίκος να προχωρήσει σε θετική αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου το ΔΝΤ θα έχει δώσει το νέο του «στίγμα» για τη θετική ή όχι συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση ενώ από τις διαπραγματεύσεις θα διαφανούν και οι προθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ανδρομάχη Παύλου

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024