«Μεγαλειώδες, με μαζικότητα που απέδειξε ότι το ένστικτο του Έλληνα παραμένει ζωντανό» χαρακτηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως «είναι ντροπή ότι κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ή να του προσδώσουν άλλο χαρακτήρα». Ακόμη, υπογραμμίζουν πως «η χρήση του όρου «Μακεδονία» ταυτίζεται με τον αλυτρωτισμό».

Σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, ανέφερε πως «εκείνοι που βιάζονται είναι τα Σκόπια, εκείνοι έχουν αγωνία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στους διεθνείς οργανισμούς. Και αυτό διότι τα Σκόπια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν ανάγκη τα κονδύλια που θα μπορούσε η ένταξή τους να τους αποφέρει».

«Βλέπουμε ότι η νέα κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δεν υιοθετεί την ακραία ρητορική τού παρελθόντος. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση και καλώς συμμετέχει, από την άποψη ότι είναι ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Θέλουμε να υπάρξει λύση, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αγωνιούμε για τη λύση» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπαδοπούλου.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται λύση εμπεριέχουσα τον όρο «Μακεδονία» και υιοθετούν «την εθνική θέση που διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το 1992 περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτού για τα Σκόπια».

Όπως σημείωσε, για τους ΑΝΕΛ «η χρήση του όρου «Μακεδονία» ταυτίζεται με τον αλυτρωτισμό» και πρόσθεσε ότι «εάν επιτρέψουμε στα Σκόπια να αποκτήσουν αυτό το όνομα και ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν στο μέλλον από άλλη θέση ισχύος. Δεν μπορεί κανείς να απορρίψει εάν τα Σκόπια διεκδικήσουν στο μέλλον «μακεδονικές μειονότητες» σε άλλες χώρες».

Η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων τόνισε ότι στο Βουκουρέστι «υπήρξε ένας σταθμός με το βέτο, όπου ουσιαστικά τέθηκε η κόκκινη γραμμή, με τα Σκόπια αδιάλλακτα εκείνη την εποχή. Δεν υπήρξε αλλαγή θέσης στο Βουκουρέστι. Ο τότε πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, μίλησε για σύνθετη ονομασία erga omnes, δεν είπε για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήταν η κ. Μπακογιάννη, γράφτηκε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σας λέω ευθέως ότι αμφισβητώ το αν υπήρξε ενιαία θέση στο κόμμα της ΝΔ εκείνη την περίοδο» συμπλήρωσε.

«Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο»

Η κ. Παπαδοπούλου χαρακτήρισε το χθεσινό συλλαλητήριο «μεγαλειώδες, με μαζικότητα που έχουμε να δούμε χρόνια και απέδειξε ότι το ένστικτο του Έλληνα παραμένει ζωντανό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το 1992, διότι είναι άλλες εποχές και ο κόσμος δεν συγκεντρώνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ντροπή ότι κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ή να του προσδώσουν άλλο χαρακτήρα. Ο κ. Μητσοτάκης το είδε σαν εκδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση, παραφράζοντας κατά το δοκούν το αίτημα των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει εάν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Δεν καταλαβαίνω τι φοβάται και δεν απαντά. Επιλέγει να ετεροκαθορίζεται και δεν ξεκαθαρίζει εάν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια» επισήμανε.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, σε κάθε συλλαλητήριο οι κεντρικοί ομιλητές έχουν το δικαίωμα να πουν αυτά τα οποία θεωρούν σωστά, ενώ ανέφερε ότι ο κόσμος που πήρε μέρος είναι ακομμάτιστος και ο πατριωτισμός δεν σχετίζεται απαραίτητα με ιδεολογικές διαφορές, ούτε μπορεί τον πατριωτισμό «να τον καπηλεύονται από την ακροδεξιά».

«Οι ομιλίες ήταν πολλές και δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε απόλυτα με οτιδήποτε ακούγεται. Με κάποια τα οποία λέγονται μπορεί κανείς να συμφωνήσει και με κάποια να διαφωνήσει» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ.

«Θα έπρεπε τα ΜΜΕ να επιτελέσουν το έργο τους όπως αναμενόταν και να καλύψουν την είδηση, ασχέτως των απόψεων. Η είδηση πρέπει να προϋπάρχει και στη συνέχεια να ακολουθεί η κριτική. Θεωρώ ότι δεν επιτελέστηκε αυτό το έργο έτσι όπως έπρεπε» κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο