Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρούσματα ιλαράς και σε εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία

Κρούσματα ιλαράς και σε εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία

Θορυβημένη είναι η ιατρική κοινότητα καθώς κρούσματα ιλαράς καταγράφονται και μεταξύ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», πέντε εργαζόμενοι έχουν νοσήσει και μάλιστα εις εξ αυτών με επιπλοκές.

Θορυβημένη είναι η ιατρική κοινότητα καθώς κρούσματα ιλαράς καταγράφονται και μεταξύ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», πέντε εργαζόμενοι έχουν νοσήσει και μάλιστα εις εξ αυτών με επιπλοκές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, τέσσερις γιατροί και ένας τεχνολόγος νόσησαν από ιλαρά και το ένα περιστατικό εμφάνισε επιπλοκές πνευμονίας και χρειάστηκε νοσηλεία.

Ωστόσο, δεν είναι τα μοναδικά κρούσματα ιλαράς σε προσωπικό του ΕΣΥ καθώς μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 γιατροί και νοσηλευτές που προσβλήθηκαν από τη νόσο, την ώρα που στον γενικό πληθυσμό το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει 1.068 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Η ιλαρά στην Ελλάδα προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό (κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Ελλείψεις κονδυλίων για αντιδραστήρια καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι παρά τον κίνδυνο μετάδοσης της ιλαράς από τους ασθενείς στο προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, δεν γίνεται προμήθεια αντιδραστηρίων για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται ο εμβολιασμός των εργαζομένων.

«Θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτικά Μικροβιολογικά κέντρα πληρώνοντας από την τσέπη τους 50 ευρώ. Τα Νοσοκομεία στέγνωσαν οικονομικά», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χρηματοδότηση των νοσοκομείων για το 2018 είναι κατά 370 εκατ. ευρώ μικρότερη.

Τέλος επικαλείται 20σελιδη έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση της υγείας στην χώρα μας όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες υγείας (5% του ΑΕΠ) ευθύνονται για το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» στα ελληνικά νοσοκομεία, ποσοστό τριπλάσιο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με 250 έως 400 κρούσματα μηνιαίως.

Ανήσυχος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του, για τα νέα κρούσματα ιλαράς στο υγειονομικό προσωπικό του «Ευαγγελισμού» και ζητά αξιοπρεπείς αμοιβές, για το προσωπικό και συνθήκες εργασίας που να διασφαλίζουν την ασφάλεια του.

«Το προσωπικό του ΕΣΥ, εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης, λόγω των τραγικών ελλείψεων, στη στελέχωσή των μονάδων υγείας. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις και η ποιοτική υποβάθμιση των υλικών (γάντια που σκίζονται, έλλειψη καθαριστικών κ.τ.λ.), συνιστούν ένα επισφαλές περιβάλλον που εκθέτει το προσωπικό, σε σοβαρούς κινδύνους. Η μείωση των κονδυλίων που προβλέπονται στο φετινό προϋπολογισμό, για τα δημόσια νοσοκομεία, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή, τόσο των ασθενών όσο και των εργαζόμενων. Η αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων αποτελεί προϋπόθεση, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024