Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός 4,4 βαθμών με επίκεντρο κοντά στη Σταμάτα Αττικής

Σεισμός 4,4 βαθμών με επίκεντρο κοντά στη Σταμάτα Αττικής

Ιδιαίτερα αισθητός σε ένταση και διάρκεια, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, έγινε σεισμός 4,4 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10:24 το βράδυ της Δευτέρας, με επίκεντρο 24 χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στην περιοχή της Σταμάτας. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί της τάξης των 2 - 2,5 βαθμών Ρίχτερ.

Ιδιαίτερα αισθητός σε ένταση και διάρκεια, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, έγινε σεισμός 4,4 βαθμών Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10:24 το βράδυ της Δευτέρας, με επίκεντρο 24 χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στην περιοχή της Σταμάτας. Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί της τάξης των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 14 χλμ.

Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. Η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και θεωρείται γενικά ακίνδυνη, εξηγούν.

Λέκκας: Δεν υπάρχει φόβος για μεγαλύτερο σεισμό

«Στην περιοχή της Σταμάτας οι δομές δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις» σημείωσε μιλώντας στο in.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος τόνισε πως το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η μετασεισμική ακολουθία μέχρι το φαινόμενο να εξασθενήσει.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γ. Χουλιάρα, προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός, όπου σε διάστημα δέκα ωρών σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από τη σεισμική δόνηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και Εύβοιας, ωστόσο στις περιοχές γύρω από το επίκεντρο του σεισμού κάνουν περιπολία οχήματα της Πυροσβεστικής προκειμένου να βοηθήσουν όπου χρειαστεί.

Παπαδόπουλος: Η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί από τις 2 Ιανουαρίου

Αισιόδοξος φάνηκε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «μάλλον εκτονώθηκε ένα ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί εδώ και μέρες».

Συγκεκριμένα για τη δόνηση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Μαραθώνα και Σχοινιά. Η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί από τις 2 Ιανουαρίου. Εκτονώθηκε μία σεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι καλό».

«Όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική δραστηριότητα δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και να μην ακούσουν περαιτέρω φημολογίες και να είναι αισιόδοξοι. Τα στοιχεία είναι υπέρ όλων μας. Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί 100% ότι δεν θα γίνει ακόμα μεγαλύτερός σεισμός. Τα στοιχεία όμως είναι υπέρ της ηρεμίας» συμπλήρωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024