Ανησυχία για το μέλλον χιλιάδων ανθρώπων γεννά η εμπρηστική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για το προσφυγικό. Οι σκληροπυρηνικές δηλώσεις, στις οποίες προέβη κατά την ανάληψη της προεδρίας, εξακολουθούν να αποτελούν εφιάλτη για πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. Η απόφαση Τραμπ να θέσει τελεσίγραφο στους Σαλβαδοριανούς να φύγουν από τις ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη αλλά συνέχιση μιας άκαμπτης και σκληρής πορείας.

Το θέμα της απέλασης των Σαλβαδοριανών θα τεθεί προς συζήτηση στο Κογκρέσο, ενώ Γερουσιαστές εξετάζουν την παρουσίαση σχεδίου για τον τερματισμό του πρόγραμματος χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας, κάτι που είχε ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος πριν από δύο μήνες.

Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας (DHS) ανακοίνωσε, την Δευτέρα, ότι σταματά να χορηγεί το καθεστώς προστασίας από την απέλαση σε τουλάχιστον 200.000 Σαλβαδοριανούς που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2001 για τους υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ, έπειτα από το κύμα προσφύγων που προκάλεσαν δύο καταστροφικοί σεισμοί στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Μέχρι το 2019 οι Σαλβαδοριανοί έχουν διορία να φύγουν από τις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή φτάνει ύστερα από την κίνηση του κυβερνητικού επιτελείου του Τραμπ να καταργήσει το καθεστώς ειδικής προστασίας για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Αϊτή και την Νικαράγουα.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ξήλωμα του προγράμματος Ομπάμα που προστάτευε νεαρούς πρόσφυγες χωρίς χαρτιά από την απέλαση, κυρίως εκείνους που προέρχονταν από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το καθεστώς προστασίας για τους Σαλβαδοριανούς, όπως είχε οριστεί, θα έπαυε να υφίσταται την Δευτέρα, δύο δεκαετίες αφότου φυσική καταστροφή σκότωσε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους Ελ Σαλβαδόρ.

Φόβος για το μέλλον των παιδιών

Ερωτήματα διατυπώνονται αναφορικά με το μέλλον 200.000 παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και που ζουν υπό την απειλή της απέλασης.

Σημαντικός πληθυσμός Σαλβαδοριανών με ειδικό καθεστώς προστασίας εντοπίζεται στην Καλιφόρνια, το Τέξας και την Ουάσιγκτον.

Το 10% των Σαλβαδοριανών που απειλούνται με απέλαση είναι παντρεμένοι με πολίτες των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα ειδικής προστασίας δημιουργήθηκε το 1990 ώστε πρόσφυγες από διάφορες χώρες να ζουν και να εργάζονται σύμφωνα με τον νόμο στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το εάν είχαν μπει νόμιμα ή παράνομα στην Αμερική.

Οι πολίτες από τον Ελ Σαλβαδόρ συνέθεταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που απολάμβανε το καθεστώς ειδική προστασίας.

Η ανησυχία, πάντως, για την τύχη προσφύγων στις ΗΠΑ εντείνεται μετά την κατάργηση της ειδικής προστασίας για τους Σαλβαδοριανούς που ακολούθησε την απόφαση κατάργησης του συγκεκριμένου καθεστώτος για 59.000 άτομα από την Αϊτή και για 5.300 από την Νικαράγουα.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr