Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κεντροαριστερά: Εμπόδια στο δρόμο για το συνέδριο

Κεντροαριστερά: Εμπόδια στο δρόμο για το συνέδριο

«Προχωρήστε γρήγορα τις συνεδριακές διαδικασίες». Η προτροπή της Φώφης Γεννηματά προς τους στενούς συνεργάτες της, στην πρώτη σύσκεψη της νέας χρονιάς, συναντά ωστόσο μια σειρά από εμπόδια.

«Προχωρήστε γρήγορα τις συνεδριακές διαδικασίες». Η προτροπή της Φώφης
Γεννηματά προς τους στενούς συνεργάτες της, στην πρώτη σύσκεψη της νέας
χρονιάς, συναντά ωστόσο μια σειρά από εμπόδια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», η διαδικασία του Μαρτίου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Δεν αφορά συνέδριο ενός νέου ενιαίου φορέα αλλά ενός πολυκομματικού σχήματος. Η επιδιωκόμενη διασφάλιση της εκπροσώπησης όλων των κομμάτων και των τάσεων που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής είναι μια δύσκολη εξίσωση που παράγει εντάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου η σύνθεση του συνεδρίου αποτέλεσε το πεδίο εκδήλωσης των πρώτων αψιμαχιών σε δύο κυρίως θέματα.

Του ποσοστού των εκλεγμένων συνέδρων και της αναλογικής εκπροσώπησης όχι μόνο των κομμάτων αλλά και των υποψηφίων που πήραν μέρος στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα. Οι απόψεις που εκφράστηκαν διαμόρφωσαν στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής δύο μέτωπα. Στη μία όχθη βρέθηκαν η Φώφη Γεννηματά και οι επικεφαλής των κομμάτων του σχήματος (Γ. Παπανδρέου, Στ. Θεοδωράκης, Αθ. Θεοχαρόπουλος). Στην άλλη, οι Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Καμίνης.

Κόμματα Vs υποψηφίων

Η πρόταση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ήταν τουλάχιστον το 50% των συνέδρων να είναι εκλεγμένοι από το μητρώο μελών και το υπόλοιπο 50% να αποτελείται από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και των κομμάτων και των τάσεων του νέου φορέα. Σε αυτά αντέδρασε ο κ. Καμίνης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε ζήτημα αναλογικής εκπροσώπησης και των υποψηφίων. (Οι κ.κ. Καμίνης και Ανδρουλάκης δεν είναι επικεφαλής κομμάτων όπως οι κ.κ. Θεοδωράκης, Παπανδρέου και Θεοχαρόπουλος που εξασφαλίζουν εκπροσώπηση μέσω της ποσόστωσης.) «Πήρα 14% στις εκλογές, αυτή η τάση δεν θα εκπροσωπηθεί;» παρατήρησε. «Γιώργο, οι εκλογές τέλειωσαν» ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντηση της κυρίας Γεννηματά.

Ο Ν. Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι το ποσοστό των εκλεγμένων από τη βάση του νέου φορέα θα πρέπει να είναι πολύ πάνω από το 50%, ενώ ζήτησε το ΠαΣοΚ αλλά και τα άλλα κόμματα να εκλέξουν και όχι να διορίσουν τους συνέδρους που τους αναλογούν. Η πρόταση Γεννηματά προκρίθηκε και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος είναι «ορθή». Εμπειρα κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι στην περίπτωση που εκλεγόταν ένα ποσοστό περί το 70% από τη βάση «θα είχαμε να κάνουμε με μια διαδικασία που θα φαινόταν πιο δημοκρατική αλλά θα οδηγούσε σε ένα συνέδριο λιγότερο αντιπροσωπευτικό». Οπως εξηγούν, η εκλογή συνέδρων θα γινόταν από ένα εκλογικό σώμα πολύ μικρότερο των 212.000 που έχουν ψηφίσει. Μέλη του νέου κόμματος έχουν δηλώσει περί τις 78.000 άτομα και δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσοι από αυτούς θα μετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Σε ένα τέτοιο κλειστό εκλογικό σώμα και με δεδομένο ότι η εκλογή συνέδρων θα γίνει ανά καλλικρατικό δήμο, είναι βέβαιο ότι θα θριαμβεύσουν οι μηχανισμοί. Η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος

Αντιδράσεις και παρασκήνιο

Οι διαφωνίες συνεχίστηκαν και στη σύσκεψη που είχε στα μέσα της εβδομάδας ο Β. Κεγκέρογλου με τους εκπροσώπους των έξι μελών του Πολιτικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να συμφωνηθεί η σύνθεση των οργάνων που θα αναλάβουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο εκπρόσωπος του κ. Καμίνη όσο και ο εκπρόσωπος του κ. Ανδρουλάκη έθεσαν θέμα σύνθεσης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΟΕΣ) και κλειστής γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) λέγοντας ότι με βάση τη λογική της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων αλλά όχι των υποψηφίων διαθέτουν σε ένα όργανο 29 μελών μόνο από έναν εκπρόσωπο, όπως και η πλευρά του Απόστολου Πόντα.

Η αναλογία αυτής της εκπροσώπησης δεν έγινε δεκτή από τον Ν. Διακουλάκη που εκπροσωπούσε τον δήμαρχο Αθηναίων και τον Α. Σπυρόπουλο που εκπροσωπούσε τον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ. Υποστήριξαν ότι δεν μπορεί η κατανομή να γίνεται μόνο ανάμεσα στα κόμματα και να μη λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των 212.000 πολιτών που ψήφισαν για ενιαίο φορέα. Η άτυπη σύσκεψη δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός και να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση στις 8 ή το αργότερο στις 9 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το παρασκήνιο είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που κρύβει η πορεία προς το συνέδριο.

in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024