Για πρώτη φορά από το 2015 η Πιονγκγιάνγκ δίνει πράσινο φως στο άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με την Σεούλ. Προς το παρόν ωστόσο η επίλυση της διεθνούς διένεξης για το πυρηνικό πρόγραμμα δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Επί σειρά ετών η Πιονγκγιάνγκ αγνοούσε επιδεικτικά τις προσκλήσεις της Σεούλ για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. Στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ωστόσο ότι επιθυμεί διάλογο με την νοτιοκορεατική πλευρά με αντικείμενο τη συμμετοχή εθνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν τον Φεβρουάριο στην Πιόντσανγκ της Νότιας Κορέας. Το πρώτο ραντεβού μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, 9 Ιανουαρίου.

Ο καθηγητής στο ινστιτούτο κορεατικών σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Έρικ Μπάλμπαχ κάνει λόγο στον ραδιοσταθμό DLF για στροφή του βορειοκορεατικού καθεστώτος:

«Είναι πράγματι η πρώτη θετική αντίδραση μετά από πολλές προτάσεις της Σεούλ για διάλογο. Εκτιμώ ότι οφείλεται στην εν μέρει σύγκλιση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων Βόρειας και Νότιας Κορέας. Η Βόρεια Κορέα γιορτάζει φέτος 70 χρόνια από την ίδρυσή της. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχουν ενδείξεις για την ολοκλήρωση του πυρηνικού προγράμματος έτσι ώστε να διατεθούν επιπλέον κονδύλια στο πλαίσιο της στρατηγικής Πιονγκ Τσιν που προβλέπει ταυτόχρονη ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου και της οικονομίας. Το ερώτημα που θέτουν πολλοί παρατηρητές είναι αν η Πιονγκγιάνγκ θα δώσει πλέον μεγαλύτερο βάρος στην οικονομική ανάπτυξη».

Η Σεούλ σκοπεύει σε διάλογο μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ
Ανοιχτά παραμένουν τα ερωτήματα αν η στροφή του βορειοκορεατικού καθεστώτος οφείλεται απλά σε αλλαγή τακτικής ή σε αλλαγή στρατηγικής αλλά και αν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια πρόοδο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», λέει ο γερμανός ειδικός. «Δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα πρώτα βήματα διαλόγου με αντικείμενο διμερή ζητήματα θα δώσουν λύση στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος. Σε αυτό προστίθεται ότι για την Βόρεια Κορέα το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος δεν είναι υπόθεση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά αποτελεί ζήτημα μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον. Είναι όμως μια σημαντική αρχή αν ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας. Παράλληλα η νοτιοκορεατική πλευρά σκοπεύει σε μια διεύρυνση του διαλόγου μεταξύ Βορρά και Νότου σε ένα διάλογο μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ».

DLF / Στέφανος ΓεωργακόπουλοςDeutsche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο