Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα ύψη η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για ονομασία της ΠΓΔΜ

Στα ύψη η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για ονομασία της ΠΓΔΜ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση του κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Για απουσία ενιαίας θέσης στη διαπραγμάτευση κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι διακινεί ψεύτικα επιχειρήματα προκειμένου να την καλύψει. Απαντώντας η Κουμουνδούρου αφήνει να εννοηθεί πως η γραμμή Μητσοτάκη δεν συμπίπτει με τις απόψεις του πρώην προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, και του νυν αντιπροέδρου, Άδωνη Γεωργιάδη.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σκληρή αντιπαράθεση του κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Για απουσία ενιαίας θέσης στη διαπραγμάτευση κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι διακινεί ψεύτικα επιχειρήματα προκειμένου να την καλύψει. Απαντώντας η Κουμουνδούρου αφήνει να εννοηθεί πως η γραμμή Μητσοτάκη δεν συμπίπτει με τις απόψεις του πρώην προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, και του νυν αντιπροέδρου, Άδωνη Γεωργιάδη.

ΝΔ: Νέα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση μας

Για «μiα ακόμη απέλπιδα προσπάθεια» της κυβέρνησης να μεταθέσει τις ευθύνες της για την «απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης» στο Σκοπιανό κάνουν λόγο πηγές της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει «νέα ψέματα», σύμφωνα με τα οποία η Ν.Δ. «σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου».

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι «πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη γελοίο επιχείρημα της κυβέρνησης από αυτά που διακινεί σε καθημερινή βάση, καθώς η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη θέση που η ίδια, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες -απ’ ό,τι καταλάβαμε- και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος».

Μάλιστα, στη Νέα Δημοκρατία παραθέτουν και δύο αποσπάσματα από δημόσιες ομιλίες του προέδρου του κόμματος, τα οποία καταδεικνύουν, όπως επισημαίνεται, την «σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι».

ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνούν Σαμαράς – Γεωργιάδης με τη θέση Μητσοτάκη;

«Χαιρετίζουμε την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», σχολίασε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του.

Διερωτήθηκε ωστόσο «αν η θέση που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον αντιπρόεδρό της, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, πριν από δύο μέρες, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως, σε περίπτωση που πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, θα μετατραπεί σε «χρήσιμο ηλίθιο» της κυβέρνησης».

Νωρίτερα, εξάλλου, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την πως «εμμονικά επιμένει σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας».

Σύνθετη ονομασία προτείνει το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, το Πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του στις ενέργειες της κυβέρνησης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος, το οποίο κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσηλωμένος σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Η αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και η εμπέδωση της σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποτελούν κυρίαρχους στόχους της κυβέρνησης και του κόμματος, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε υπό την παρουσία του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει πως η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι έχει φτάσει η ώρα για τις αναγκαίες αποφάσεις.

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024