Με πατρικούς λόγους, γεμάτους ελπίδα για το μέλλον της ρωμιοσύνης, απευθύνθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές πανεπιστημίων και εργαζόμενους νέους από την ομογένεια αλλά και από την Ελλάδα που ζουν στην Πόλη, στο πλαίσιο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου, στην Αστική Σχολή Γαλατά.

«Ανέτειλε μια περίοδος κατά την οποίαν καλούμεθα να πράξουμε και πάλιν ημείς, εν Φαναρίω, το πανίερον χρέος: να κρατήσουμε το παρελθόν, να το φέρουμε ως ουσίαν εις το παρόν και να εξυφάνουμε το ένδυμά του διά το μέλλον» είπε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Είμαστε εδώ, εις την Πόλιν των Πατέρων μας, εις την Κωνσταντινούπολιν, είμαστε γηγενείς, είμαστε ένδημοι και όχι απόδημοι, και τηρούμε με ευλάβειαν τα έθιμα που μας εκληροδότησαν αι προ ημών γενεαί. Τηρούμε τα έθιμά μας όχι με εθισμόν αλλά με ήθος. Τηρούμε τα έθιμά μας όχι από ανάγκην να δηλώσωμεν την ύπαρξίν μας -είναι αυτονόητος εφ᾿ όσον είμεθα Χριστώνυμος λαός- αλλά διά να κηρύξουμε ότι η Ρωμιοσύνη της Πόλεως αντέχει και συνεχίζει εμπρός».

Αντικρίζοντας τους «βλαστούς της Ομογένειας», όπως χαρακτήρισε τις νέες και τους νέους, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη συγκίνησή του. «Συγκινούμεθα αλλά και αγωνιούμε! Συγκινούμεθα, καλά μας παιδιά, διότι σε εσάς θα παραδώσουμε την σκυτάλην της κοινωνίας, και αγωνιούμε διότι είσθε το κέντρον του πατρικού ενδιαφέροντός μας! Είσθε η τρυφερά μέριμνά μας! Χτίστε και σεις την δική σας Βασιλειάδα, καλά μας παιδιά! Κι αν δεν μπορέσετε με υλικά μέσα, φροντίστε ώστε οι καρδιές σας να γίνουν θάλπος διά τα απορφανισμένα από ελπίδα πρόσωπα, παρηγοριά δι’ όσους πονούν εις την ψυχήν και εις το σώμα, στέγη σεβασμού προς το τίμιον γήρας. Χορτάστε όποιον πεινά και διψά για βοήθεια με ένα σας χαμόγελο! Γίνετε ευχάριστοι και εύχρηστοι διά κάθε άνθρωπον. Τότε όλοι, θέλοντας και μη, θα βλέπουν εις τα μάτια σας τον Θεόν του Βασιλείου, την Βασιλειάδα των τέκνων του Θεού, αλλά και την Βασιλείαν των Ουρανών. Έτσι διατηρούνται τα έθιμα εδώ εις την Μεγάλην Εκκλησίαν. Με την προσπάθειαν του αγιασμού».

«Ο λόγος του Πατριάρχου σας», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του, «δεν είναι χωρίς ελπίδα και αισιοδοξίαν διά το μέλλον της Ρωμιοσύνης της Πόλεως, της Ίμβρου, της Τενέδου και της όπου Γης. Δεν στερείται ελπίδος και αισιοδοξίας, διότι είναι λόγος Χριστού, είναι Θεού λόγος, είναι φωνή από τα έγκατα της Ιστορίας της Πόλεώς μας. Ευλογούμε με την Χάριν του προς το Βάπτισμα επειγομένου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, από την Πόλιν αυτήν των πόλεων, όλην την απανταχού Ρωμαίικην νεότητα, ώστε να αυξάνεται διαρκώς, βαθαίνοντας τις ρίζες της εις το μεγαλείον της αυθεντικής παραδόσεώς μας και επεκτείνοντας τα όνειρά της εις το μέλλον που της ανήκει, που σας ανήκει, καλά μας παιδιά! Ο Πατριάρχης σας, ο πνευματικός σας πατέρας, πολύ σας αγαπά! Να το ξέρετε!»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Αικατερίνης Στάνιτς, η οποία μέχρι τον πρόσφατο θάνατό της είχε πολύχρονη και πολυδιάστατη προσφορά στο Δ.Σ. των παιδικών κατασκηνώσεων Πατριαρχείου στη νήσο Πρώτη των Πριγκιποννήσων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέδωσε σε νέους της ομογένειας, που σπουδάζουν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υποτροφίες που χορηγούνται από ομογενειακά ιδρύματα και κοινότητες.

Επίσης, ευλόγησε τις αγιοβασιλόπιττες της Εφορείας της Αστικής Σχολής Γαλατά, του Συνδέσμου υποστηρίξεως Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και του Δ.Σ. της Παιδοπόλεως Πρώτης, που έχει την ευθύνη διοργανώσεως των θερινών κατασκηνώσεων του Πατριαρχείου στη νήσο.

Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ιεράρχες, ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, γεν. πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, άρχοντες οφικιάλιοι της ΜτΧΕ, κοινοτικοί παράγοντες και πλήθος ομογενών, μίλησαν οι πρόεδροι των παραπάνω κοινοτικών ιδρυμάτων και συμμετείχαν ομάδα νέων της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, που φιλοξενούνται στην Πόλη αυτές τις ημέρες των εορτών, καθώς επίσης και η γυναικεία Χορωδία της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», τα μέλη της οποίας, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρίας Χαραλαμπίδου, ερμήνευσαν παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και τραγούδια.

Ο Γ.Αμανατίδης στο Φανάρι για τα Θεοφάνια

Την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, χθες, όπου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο φετινό εορτασμό των Αγίων Θεοφανίων, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και ακολούθως θα παραστεί στον καθαγιασμό των υδάτων του Κερατίου Κόλπου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Σταματία Μουστάκα, μετέφερε τις ευχές της ελληνικής κυβέρνησης για το νέο έτος και το σεβασμό της προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και το θεσμό της Πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις εόρτιες ευχές του προς τον υφυπουργό και συνολικά προς την ελληνική κυβέρνηση και ευχήθηκε το 2018 να είναι έτος οριστικής ανάκαμψης της χώρας και ο ελληνικός λαός να υπερβεί τις ποικίλες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο