Η κατανάλωση κατεργαμένων κρεάτων, όπως μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cancer.

Η κατανάλωση κατεργαμένων κρεάτων, όπως μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cancer.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γκλασκώβης ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 260.000 μεσήλικες βρετανίδες που είχαν καταχωριστεί στην UK Biobank. Κατά τη διάρκεια επτά ετών, 4.819 γυναίκες που ήταν μεταξύ 40 και 69 ετών, όταν εντάχθηκαν στη μελέτη, εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν παράγοντες κινδύνου, όπως σωματικό βάρος, κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική άσκηση και πτυχές της διατροφής.

Έτσι διαπίστωσαν μια δοσο-εξαρτώμενη σχέση μεταξύ κατεργασμένων κρεάτων και καρκίνου του μαστού. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν πάνω από εννέα γραμμάρια αλλαντικών (ποσότητα ίση με δύο λουκάνικα ή τρεις λωρίδες μπέικον) είχαν έως και κατά ένα πέμπτο περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, από εκείνες που απέφευγαν εντελώς την κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων. Ανάλογη σχέση δεν παρατηρήθηκε στις νεότερες γυναίκες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ακόμα και εκείνες οι γυναίκες που έτρωγαν μικρές ποσότητες ή σπάνια αλλαντικά είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.

Τα αλλαντικά και γενικώς τα κατεργασμένα, αλατισμένα και κρεάτα που περιέχουν μπαχαρικά, ήδη κατατάσσονται στη λίστα των καρκινογόνων παραγόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μαζί με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον αμίαντο. Και αυτό διότι έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι συντελούν στην εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα αλλαντικά τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χημικών ουσιών, όπως αμίνες, νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία προστίθενται για συντήρηση ή χρωματισμό αλλά μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα.

Σύμφωνα με τον Ναβιντ Σατταρ, καθηγητή Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εις εκ των συγγραφέων της μελέτης «η μελέτη έρχεται να προσθέσει περισσότερες αποδείξεις ότι τα κατεργασμένα κρέατα έχουν καταλυτική επίδραση στον καρκίνο του μαστού, ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».

Αιτιολογώντας τον συσχετισμό λέει ότι ο τρόπος μαγειρέματος των αλλαντικών, ειδικά το ψήσιμο ή το τηγανισμα συντελεί στην ανάπτυξη καρκινογόνων χημικών ουσιών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr