Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από το εισόδημα εξαρτάται η επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά

Από το εισόδημα εξαρτάται η επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά

Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς ενδεχομένως να εξαρτάται και από το εισόδημα, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς ενδεχομένως να εξαρτάται και από το εισόδημα, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Όσλο, με επικεφαλής τον Δρ Είρικ Ντεγκερουντ, διαπίστωσαν μελετώντας πάνω από 200.000 ενήλικες ότι μερικά ποτά την εβδομάδα σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε ορίζοντα 30ετίας, αλλά ο συσχετισμός αφορούσε περισσότερο τα εύπορα άτομα.

Απ’ την άλλη, η κατανάλωση τεσσάρων έως επτά ποτών την εβδομάδα σχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά καρδιακού θανάτου αλλά μόνο στα άτομα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους.

Ωστόσο, η τακτική ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι επιβλαβής ανεξαρτήτως οικονομικού υπόβαθου. Τα άτομα που μεθούσαν σε εβδομαδιαία βάση είχαν αυξημένες πιθανότητες μοιραίου καρδιακού επεισοδίου ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Επιχειρώντας την αιτιολόγηση των αποτελεσμάτων, ο Δρ Μάικλ Γκοϊφμαν διευθυντής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Νορθγουελ του Λονγκ Άιλαντ σημειώνει ότι ο λόγος που το αλκοόλ αποδεικνύεται επωφελές για τους εύπορους παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος. Εικάζει ωστόσο ότι οι πλουσιότεροι που πίνουν μερικά ποτά την εβδομάδα ενδεχομένως να τρώνε υγιεινότερα, να γυμνάζονται και έτσι να απολαμβάνουν τα οφέλη του αλκοόλ.

Και σπεύδει να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της μελέτης δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ενθαρρυντικό για την κατανάλωση αλκοόλ, αφού είναι τεκμηριωμένες οι αρνητικές επιπτώσεις του σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024