Την απόφαση να προβεί άμεσα σε δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου γνωστοποίησε η Άγκυρα, μέσω επίσημης, και σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, η Άγκυρα βάλλει κατά της Λευκωσίας κάνοντας λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία «εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού», ενώ προαναγγέλλει ανάλογες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενη την εταιρεία «Τουρκικά Πετρέλαια».

Ακόμη, από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται πως η Άγκυρα είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Περιοχή ΒΑ της Κύπρου δέσμευσε η Τουρκία για έρευνες

Παράλληλα, με παράνομη Navtex η Τουρκία δέσμευσε περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες από το σκάφος Barbaros, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο