Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα ενόψει ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα ενόψει ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Την απόφαση να προβεί άμεσα σε δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου γνωστοποίησε η Άγκυρα, μέσω επίσημης, και σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, με παράνομη Navtex η Τουρκία δέσμευσε περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες από το σκάφος Barbaros, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Την απόφαση να προβεί άμεσα σε δικές της έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά της Κύπρου γνωστοποίησε η Άγκυρα, μέσω επίσημης, και σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος, ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, η Άγκυρα βάλλει κατά της Λευκωσίας κάνοντας λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία «εξακολουθεί να ενεργεί σαν να ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού», ενώ προαναγγέλλει ανάλογες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενη την εταιρεία «Τουρκικά Πετρέλαια».

Ακόμη, από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται πως η Άγκυρα είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Περιοχή ΒΑ της Κύπρου δέσμευσε η Τουρκία για έρευνες

Παράλληλα, με παράνομη Navtex η Τουρκία δέσμευσε περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες από το σκάφος Barbaros, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024