Η μαγνητική τομογραφία δεν επηρεάζει βηματοδότες και απινιδωτές
Η μαγνητική τομογραφία δεν επηρεάζει τη λειτουργία των παλαιότερης γενιάς βηματοδοτών, όπως φοβόντουσαν μέχρι σήμερα οι γιατροί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Η μαγνητική τομογραφία δεν επηρεάζει τη λειτουργία των παλαιότερης γενιάς βηματοδοτών, όπως φοβόντουσαν μέχρι σήμερα οι γιατροί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Απεικονιστικής Αριστείας Johns Hopkins, με επικεφαλής τον Δρ Χενρι Χαλπεριν, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 1.509 ασθενείς με βηματοδότη (58%) ή απινιδωτή (42%), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) στην περιοχή του στέρνου με μαγνητικά πεδία έντασης 1,5 Τέσλα.
Γενικά, οι MRI δεν προκάλεσαν κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των συσκευών. Ωστόσο, εννέα ασθενείς παρουσίασαν κάποια διαταραχή λειτουργίας των εμφυτευμάτων αλλά τελικά έγινε αυτόματη επανεκκίνηση και δεν ετέθη σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών.
Πάντως σε μια περίπτωση η συσκευή έπρεπε να αντικατασταθεί, αλλά αυτό οφειλόταν στη μειωμένη απόδοση της μπαταρίας και δεν ήταν δυνατό να επαναπρογραμματισθεί.
Επιπλέον σε άλλες πέντε περιπτώσεις οι γιατροί διέκοψαν την MRI, καθώς ένας ασθενής εμφάνισε μειωμένους καρδιακούς παλμούς (κάτω από 40 παλμούς ανά λεπτό της ώρας), ένας άλλος εμφάνισε ταχυπαλμία, ενώ στους υπόλοιποι τρεις κρίθηκε ότι η MRI δεν παρήγαγε αξιόπιστα απεικονιστικά αποτελέσματα.
«Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ασθενείς με βηματοδότη ή απινιδωτή μπορούν να υποβληθούν σε MRI εφόσον οι εμφυτευμένες μικροσυσκευές είναι καλά ρυθμισμένες και έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις», σχολιάζει ο Δρ Χαλπεριν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει αποφανθεί για την ασφάλεια των MRI στους νεότερης γενιάς βηματοδότες και απινιδωτές, ωστόσο η πλειονότητα των ασθενών, παγκοσμίως, φέρουν παλαιότερης γενικάς μικροσυσκευές.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Νέες εικόνες από το σπίτι όπου o 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον πατέρα του
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ιστορικό ρεκόρ ζέστης – «Κοκκίνισε» ο μετεωρολογικός χάρτης
- Κρήτη: Νέα ντοκουμέντα για τους γονείς του 3χρονου κακοποιημένου κοριτσιού– Η έρευνα για τους θανάτους των άλλων 2 παιδιών
- Βγάζουν από διεθνείς τους Σιδηρόπουλο, Παπαδόπουλο
- PPC’s Kozani Data Center Plans Move Ahead
- Λίβανος: Εντολές εκκένωσης για δέκα κοινότητες και κτίρια εξέδωσε το Ισραήλ
- Ο συνιδρυτής της Anthropic ζητά από τις κυβερνήσεις να ελέγξουν την ΑΙ
- Ρολάν Γκαρός: Τσιτσιπάς και Σάκκαρη ρίχνονται στη μάχη – Χτυπάει «κόκκινο» ο υδράργυρος στο Παρίσι!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442