Οργανώσεις ανταρτών που δρουν στη Συρία κατήγγειλαν τη Δευτέρα την προσεχή σύγκληση του λεγόμενου συριακού εθνικού διαλόγου στο Σότσι, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία επιδιώκει να παρακάμψει τη διαδικασία της Γενεύης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και καταγγέλλοντας ότι η Μόσχα διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη χώρα.

Η ανακοίνωση περίπου 40 οργανώσεων ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν πάρει μέρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, κατηγορεί εξάλλου τη Μόσχα ότι δεν ασκεί πίεση στη συριακή κυβέρνηση για να υπάρξει πολιτική λύση.

«Η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα για να αμβλυνθούν τα δεινά των Σύρων και δεν έχει πιέσει το καθεστώς (…) να κινηθεί προς τον δρόμο που οδηγεί πραγματικά προς μια λύση», σύμφωνα με το κείμενο.

«Η Ρωσία είναι μια επιτιθέμενη χώρα που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σύρων (…). Στάθηκε στο πλευρό του καθεστώτος στρατιωτικά και το υπερασπίστηκε πολιτικά ενώ επί επτά χρόνια αποτρέπει την καταδίκη από τον ΟΗΕ του καθεστώτος του (προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ», προστίθεται.

Η Μόσχα, η οποία αναδείχθηκε σε παίκτη-κλειδί στη Συρία μετά τη στρατιωτική επέμβασή της στη χώρα πριν από δύο χρόνια, εξασφάλισε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Ιράν και οργανώνει μια σύνοδο εθνικού διαλόγου των Σύρων στο Σότσι την 29η και την 30ή Ιανουαρίου.

Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι η Πολεμική της Αεροπορία πλήττει τρομοκράτες στη Συρία. Οι αντάρτες και άλλοι λένε ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων αμάχων τα τελευταία δύο χρόνια.

Ορισμένες οργανώσεις των ανταρτών δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα πάνε στη σύνοδο στο Σότσι.

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έχει δηλώσει ότι η ρωσική πρωτοβουλία για αυτή τη σύνοδο πρέπει να κριθεί από το κατά πόσον θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει τις συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο