Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση συγκάλυψης στην υπόθεση της Σ.Αραβίας καταγγέλλουν ΝΔ και ΔΗΣΥ

Επιχείρηση συγκάλυψης στην υπόθεση της Σ.Αραβίας καταγγέλλουν ΝΔ και ΔΗΣΥ

Αποχώρησε η ΝΔ και η ΔΗΣΥ από την ψηφοφορία για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και οι συναρμόδιοι υπουργοί για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλοντας επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος την χαρακτήρισε παράνομη.

Αποχώρησε η ΝΔ και η ΔΗΣΥ από την ψηφοφορία για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και οι συναρμόδιοι υπουργοί για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλοντας επιχείρηση συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος την χαρακτήρισε παράνομη.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι με βάση το άρθρο 43α είναι καταχρηστική η πρόταση της ΝΔ, γιατί παράλληλα διεξάγεται έρευνα στον Άρειο Πάγο.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής στη νέα αίτηση που κατέθεσε η ΝΔ για κλήτευση των εμπλεκομένων με βάση το άρθρο 41α είπε ότι θα ζητήσει την γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διακρατική συμφωνία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. «Υπογράφεται μια σύμβαση, εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ, ενώ το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εκπροσωπείται από μια ανώνυμη εταιρεία κι έναν ιδιώτη. Το γεγονός αυτό αποκρύφθηκε από την επιτροπή εξοπλιστικών της βουλής και συνεπώς ανακύπτει μια σειρά ζητημάτων» τόνισε ο Μάκης Βορίδης, ενώ και ο Χαράλαμπος Αθανασίου υποστήριξε ότι το ζήτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της επιτροπής καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται προς ακρόαση κι όχι ως μάρτυρες.

Την άποψη η κυβερνητική πλειοψηφία προφασίζεται νομικίστικες αποφάσεις για να αντικρούσει το αίτημα της ΝΔ υποστήριξε ο Γιάννης Τραγάκης.

Από την ΔΗΣΥ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει πάει στον Άρειο Πάγο δεν σημαίνει τίποτα δεδομένου ότι αν προκύψουν ποινικές ευθύνες για υπουργό τότε θα έρθει η δικογραφία στην βουλή.

«Το θέμα είναι σημαντικό από πλευρά διαφάνειας» σημείωσε ο Ε.Βενιζέλος τονίζοντας ότι «η υπόθεση επιβαρύνει το δημόσιο βιο και γι αυτο πρέπει να γίνει ακρόαση των υπουργών».

«Έχουν μείνει σκοτεινά σημεία και πρέπει να διερευνηθούν άσχετα με το αν δεν προχώρησε η διακρατική συμφωνία. Η συζήτηση στην βουλή δεν μας έπεισε» τόνισε από το ΠΟΤΑΜΙ, ο Σπύρος Λυκούδης.

Με το αίτημα της ΝΔ συντάχθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ δηλώνοντας πως πρέπει να υπάρξει ακρόαση των συναρμόδιων υπουργών.

Απο την μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε ότι ο υπουργός Άμυνας καλείται μόνον εφόσον εμπίπτει θέμα προμηθειών ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εμμένει στο θέμα γιατί έχει πολιτική σκοπιμότητα χαρακτηρίζοντας ως «μικρόψυχες πολιτικές ερμηνείες» τις θεωρίες ότι η διακρατική συμφωνία θα ευνοούσε τον Π. Καμμένο.

Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ να αναλογιστεί το κύρος της χώρας και τις διεθνές σχέσεις και να αποσύρει την πρόταση της για να κληθεί ο ΥΠΕΘΑ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Άννα Καραβοκύρη

in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024