Την εκτίμηση ότι «το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε» εξέφρασε, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το φορτίο το μεγαλύτερο να το παίρνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία».

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου».

Ερωτηθείς για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, υπογράμμισε πως «πριν από ενάμιση χρόνο, την ημέρα πέρναγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, πάνω από 14.000 άτομα την ημέρα. Τώρα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει κατά μέσο όρο στα 70 άτομα την ημέρα. Υπήρξαν και κάποιες στιγμές που ανέβηκε, αλλά δεν έφτασε στο επίπεδο το προηγούμενο. Που σημαίνει ότι η Τουρκία τηρεί τη συνεννόηση».

Επιπλέον, ο έλληνας επίτροπος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη στήριξη και οικονομική και πρακτικά» και συνέχισε λέγοντας πως «η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στα όριά της. Γιατί πάρα πολύ απλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι αιτήσεις ασύλου, έτσι ώστε όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να την έχουν και να πάρουν το δρόμο προς την Ευρώπη, οι υπόλοιποι να επιστραφούν στην Τουρκία».

«Και πρέπει να σας πω ότι η Τουρκία έχει επισημάνει πως είναι έτοιμη να δεχθεί αυτούς που θα επιστραφούν. Στην αρχή παρατηρήθηκε κάποια αργοπορία στους ρυθμούς διεκπεραίωσης αυτών των αιτήσεων, από τις υπηρεσίες που είχαν στηθεί εκεί. Τώρα θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα επιταχυνθεί και με μια σειρά από άλλες συνεννοήσεις θα ανακουφιστούν τα νησιά. Γιατί πράγματι η κατάσταση δεν είναι καλή» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως «εγώ είμαι πολιτικός. Και το λέω αυτό, γιατί δεν ήρθα στις Βρυξέλλες για να ενταχθώ στην ομάδα των τεχνοκρατών. Έχω άποψη και αυτό είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη μέρα. Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δεν λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες».

Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι ο κύριος Τουσκ πήρε θέση υπέρ συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων», ο έλληνας επίτροπος υποστήριξε πως «αυτή η τάση υπάρχει στην Ευρώπη, πολλοί να δίνουν προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές, που δεν είναι απαραίτητα και εθνικές πολιτικές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας