Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Ο λαός «σας έριξε», ήττα θα υποστείτε και το 2019 [Βίντεο]

Τσίπρας: Ο λαός «σας έριξε», ήττα θα υποστείτε και το 2019 [Βίντεο]

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σε μια ομιλία πλούσια σε αιχμές και σφοδρή κριτική στην Αντιπολίτευση, αλλά και με διάθεση απολογισμού. Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά. «Σας έριξε ο λαός γιατί δεν άντεχε άλλο να βλέπει το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά, προεξοφλώντας νέα ήττα για τη ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός που ψηφίζεται» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σε μια ομιλία πλούσια σε αιχμές, ειρωνικά σχόλια και σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με διάθεση απολογισμού και προβλέψεις για νίκη στις επόμενες εκλογές το 2019 -περιεχόμενο που μάλλον θα σχολιαστεί και θα προβληματίσει αφού σε κάποιες στιγμές ανέδιδε έντονα άρωμα προεκλογικό.

«Συζητάμε τον πρώτο προϋπολογισμό που κατατίθεται μετά από οκτώ χρόνια χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και ταυτόχρονα τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που καλείται η Βουλή να εγκρίνει», τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά. «Σας έριξε ο ελληνικός λαός γιατί δεν άντεχε άλλο να βλέπει το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά, προεξοφλώντας νέα ήττα για τη ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Να σας ενημερώνουν καλύτερα οι συνεργάτες σας κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέλυσε δημοσκόπηση για την πορεία της ΝΔ σχολίασε καταρχάς ότι «είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση και τα γραφικά που μας παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών» και συνέχισε με το πρώτο «καρφί» στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κ.Μητσοτάκη.

«Εγώ, όμως, θέλω να ξεκινήσω, κάνοντας μια παρατήρηση στην εισαγωγή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα απόφθεγμα, δήθεν, του Αϊνστάιν, ότι είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Μόνο που αυτό δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν, κύριε Μητσοτάκη.»

» Είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Καλό θα ήταν να σας ενημερώσουν οι συνεργάτες σας, που σας έβαλαν να το πείτε. Άλλες φορές το αποδίδουν στον Μπέρναρντ Σω, άλλες φορές κάποιοι στον Αϊνστάιν. Καλό θα είναι να διαβάζουν τα ελληνικά hoaxes οι συνεργάτες σας πριν μιλήσετε […] Εντάξει, ξέρουμε εσείς είστε άριστος και άρα ό,τι λέτε είναι αυθεντικό, δεν χρειάζεται να το ψάχνετε. Όμως, καλό είναι να ψάχνετε και λίγο».

Βέβαιοι ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

Όμως, συνέχισε ο πρωθυπουργός «εγώ θα πω, μιας και ξεκινήσατε από αυτό, ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια -γιατί είναι ο όγδοος μνημονιακός προϋπολογισμός- που δεν φαίνεται να κάνουμε καθόλου τα ίδια πράγματα σε αυτή τη Βουλή.»

»Διότι είναι η πρώτη φορά στα οχτώ χρόνια όπου όλως παραδόξως, ξαφνικά λίγο πριν τον Προϋπολογισμό δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν ότι για τον επόμενο χρόνο χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι η πρώτη φορά.»

» Επίσης, είναι και η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Άρα, κάνουμε άλλα πράγματα και θα έχουμε -είναι βέβαιο- διαφορετικά αποτελέσματα.»

Η χώρα μετά από οκτώ χρόνια επιστρέφει

«Η χώρα μετά από μια μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια αφήνει πίσω της μια εποχή που είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα θέλει να τη θυμάται, μια εποχή σκληρής λιτότητας, βαθιάς ύφεσης, αποεπένδυσης, κυρίως τα πρώτα χρόνια, ταπείνωσης και αναξιοπρέπειας, μια εποχή που τα κλειδιά των αποφάσεων για την οικονομία δεν τα είχαν οι αιρετοί, τα είχαν οι δανειστές μας. Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει» .


»Επιστρέφει, ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία, ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή και το κυριότερο, έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτή την τρομακτική περιπέτεια.»

Υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν τόλμησε

«Έχοντας ολοκληρώσει επιτέλους μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας τα τελευταία δυόμισι χρόνια ανακτήσει αξιοπιστία στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και ταυτόχρονα έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να υλοποιήσει σε αυτόν εδώ τον τόπο, στη δημόσια διοίκηση, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, παντού.»

» Και σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και να αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς πριν από τρία χρόνια».

Παραλάβαμε μια χώρα στον γύψο

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα η κυβέρνηση από την προηγούμενη – θυμίζοντας, όχι μόνο στους κακόπιστους, το γνωστό «παραλάβαμε καμμένη γη» που η Αριστερά από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης κατηγορούσε τα δύο κόμματα εξουσίας ότι χρησιμοποιούν προκειμένου να δικαιολογήσουν πράξεις και επιλογές αντίθετες με όσα είχαν υποσχεθεί.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους, αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%, με μια Κυβέρνηση τότε που είχε δεσμευθεί όχι σε υπερβολικά, αλλά σε τρελά για τα μακροοικονομικά δεδομένα πλεονάσματα του 4%, του 4,2%, του 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι και επιπλέον ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση τότε για την περιβόητη πέμπτη αξιολόγηση.»

» Παραλάβαμε μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους, από το 2010 έως το 2014, 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέτρα που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή στα χρονικά -για χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο- ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε μια τετραετία, ενώ την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.»

«Αυτή τη χώρα παραλάβαμε, που την βάλατε στον γύψο της ύφεσης και της καταστολής -για να μην τα ξεχνάμε και αυτά- καθώς κυβερνούσατε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα στην πλατεία Συντάγματος. Τα ξεχνάτε όμως, αυτά» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, με τα επεισόδια με τα δακρυγόνα στο Ειρηνοδικείο να είναι πολύ πρόσφατα, η αναφορά του κ. Τσίπρα στην καταστολή προκάλεσε ειρωνικά σχόλια από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης.

Αυτός που σας έριξε ήταν ο ελληνικός λαός

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες και εντάθηκε μετά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ για το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

«Όμως, είναι ενδιαφέρουσα αυτή η συζήτηση που άνοιξε, για μια ακόμα φορά μέσα από παράφραση μιας τοποθέτησης -καθ’ όπως συνέφερε τα Μέσα που την παρέφρασαν- του Προέδρου της Βουλής. Είναι πολύ ενδιαφέρον όμως, αυτό που ξεκίνησε και στο συνέδριό σας συνεχίστηκε» είπε ο πρωθυπουργός για να τονίσει:

«…Διότι αυτός που σας έριξε ήταν ο ελληνικός λαός, γιατί δεν άντεχε άλλο αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα, να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες, να συνεχίζει για πολύ τη λεηλασία.»

» Γιατί η λεηλασία συνεχίστηκε και στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων και στα χρόνια της κρίσης, που υποτίθεται ότι έπρεπε όλοι να σφίξουν το ζωνάρι. Κάποιοι δεν το έσφιγγαν, όμως».

Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ ήρθε για να «σκίσει τα μνημόνια» έφερε νέο μνημόνιο.

Όπως είπε ο λαός «έδωσε σε εμάς εντολή, στην αρχή εντολή πράγματι σκληρής διαπραγμάτευσης, εντολή που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας, που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας βεβαίως ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση, που ξεχείλωσε στο τέλος.»

»Καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας, αναγκαστικό συμβιβασμό και δύσκολο μεν, αλλά με πολύ ρεαλιστικότερους όρους απ’ όσα εσείς είχατε φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού. Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μία συμφωνία πολύ ηπιότερης προσαρμογής και προσαρμογής, όπως αποδείχτηκε, στα δύο πρώτα χρόνια.»

Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισεκατομμυρίων. Για εμάς η φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια. Και το κυριότερο, μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά είκοσι ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με όσα είχατε δεσμευτεί για την τριετία 2015-2018».

Πήγαμε όμως και σε δεύτερες εκλογές με τη συμφωνία γνωστή

Το πιο σημαντικό όμως, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «είναι ότι εμείς, αυτά που καταφέραμε, τότε στο πρώτο εξάμηνο, δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Αυτήν τη συμφωνία που καταφέραμε δεν την κρύψαμε από τον ελληνικό λαό.»

» Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε ποτέ, αλλά προχωρήσαμε σε μία πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, πράξη δημοκρατικής ευθιξίας και ευαισθησίας, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού, με τη συμφωνία γνωστή και τα μέτρα γνωστά και όλα πάνω στο τραπέζι.»

» Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, τη δύσκολη συμφωνία. Εμάς επέλεξε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, όχι εσάς. Και μας επέλεξε πάλι, με πολύ μεγάλη διαφορά, εάν θυμάστε, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων».

«Γιατί άραγε», συνέχισε «κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, συνέβη αυτό; Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό; Ξεγελάστηκε, όπως μας είπε ο κύριος Μητσοτάκης, δύο φορές ο ελληνικός λαός; Εσείς που, με περισσή απερισκεψία, μια εβδομάδα τώρα περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το ψεύτικο, το φαύλο success story του κ. Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; […] Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω μια προσφιλής σας έκφραση, κύριε Μητσοτάκη;»

Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση

«Όχι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν είναι χαζός ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά. Αυτή ήταν η αιτία. Γνωρίζει τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019» τόνισε ο πρωθυπουργός, με ύφος που παραπέμπει σε προεκλογικές ομιλίες, και αφιερώνοντας και άλλο χρόνο στη σύγκριση μεταξύ των πεπραγμένων της ΝΔ και της δικής του κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προληπτική γραμμή πίστωσης που πάσχιζε το 2014 η τότε κυβέρνηση να πετύχει με πολύ επώδυνους όρους, και στον τότε υπουργό Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη και το περιβόητο mail τον οποίο «σάς τον έστειλαν πίσω όπως πήγε στην Ουάσιγκτον όχι γιατί δεν σας αγαπούσαν, όχι γιατί δεν ήθελαν να σας διευκολύνουν, αλλά πολύ απλά γιατί δεν μπορούσαν να αυτοεξευτελιστούν, καθώς θα γελούσαν ακόμα και οι πέτρες, αν εσείς μιλούσατε για τέλος μνημονίων και πιστωτική γραμμή με όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις ανολοκλήρωτες και το κυριότερο με επιτόκια δανεισμού κοντά στο 8%».

Ο τρόπος για να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη συνθήκη (σσ μνημόνια) είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Εσείς, λοιπόν, πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας και δεν λέμε ψέματα, όπως λέγατε εσείς τότε, για τον απλό λόγο ότι σήμερα τα επιτόκια για το δεκαετές έχουν ήδη πέσει, οκτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος […] Τι ακριβώς συγκρίνετε λοιπόν;»

Εξηγώντας τη σημασία της πτώσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει «σε επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα το 2005-2006» ο κ. Τσίπρας είπε «Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Ελλάδα διαμορφώνει το έδαφος για να ανακτήσει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία με το τέλος του Προγράμματος. Διαμορφώνει τη δυνατότητα να δανείζεται με ένα ευνοϊκό επιτόκιο δίχως τους καταναγκασμούς του μνημονιακού πλαισίου».

Απαντώντας δε στη σύγκριση που γίνεται με χωρες που είχαν μνημόνιο και βγήκαν όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων «να σας πω το αυτονόητο, το οποίο δεν θέλετε να καταλάβετε, γιατί σας πονάει και ήσασταν εσείς υπεύθυνοι γι’ αυτό. Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, ξεχνάτε ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν αναγκάστηκε να πάει σε δεύτερο μνημόνιο. Ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα κανονικά και βγήκαν από την κρίση. Καμία από αυτές τις χώρες δεν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο και δεν έπιασε ούτε έναν από τους στόχους τους δημοσιονομικούς και τους αναπτυξιακούς. Καμία από αυτές τις χώρες δεν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο και δεν έχασε το 25% του ΑΕΠ της μέσα σε δύο χρόνια και καμία από αυτές τις χώρες δεν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο και δεν είδε το χρέος της να απογειώνεται από το 120% στο 180% του ΑΕΠ. Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα, δικά σας και του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που υπερασπίζεστε».

Το τέλος των μνημονίων δεν είναι λόγια προπαγάνδας

«Η χώρα, λοιπόν, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και επιπλέον, θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα στις αγορές και από την οριστική ρύθμιση του χρέους και τα μέτρα που αναμένονται να ποσοτικοποιηθούν, να διευκρινιστούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, που βεβαίως να θυμίσω επίσης, ότι καμία σχέση δεν έχει αυτή η απόφαση με τις κούφιες υποσχέσεις του Νοέμβρη του 2012» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είναι σαφές ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης της εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι λόγια προπαγάνδας και εσωτερικής κατανάλωσης, όπως αυτά που λέγατε εσείς το 2014, αλλά είναι πλέον κοινός τόπος για τις αγορές, τους επενδυτές, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης».

«Και φυσικά δεν είναι μόνο η πορεία των ομολόγων που δείχνουν ότι η χώρα έχει κάνει βήματα εξαιρετικά, βήματα προόδου και είναι έτοιμη για την έξοδο. Υπάρχουν και τα αποτελέσματα των βασικών μεγεθών της οικονομίας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας αναφορά στις θετικές επιδόσεις της ανάπτυξης, των εξαγωγών, του τουρισμού, των επενδύσεων, της βιομηχανίας, αλλά και στη μείωση της ανεργίας.

Επίσης αναφέρθηκε στην στήριξη των αδύναμων πολιτών και στις διορθώσεις στο φορολογικό πλαίσιο, ενώ αντέκρουσε και την κριτική περί υπερφορολόγησης και καταστροφής της μεσαίας τάξης.

«Αφού, όμως, επιμένετε, να συγκρίνουμε και να θυμηθούμε ποιος έφερε την υπερφορολόγηση. Τον ΕΝΦΙΑ ποιος τον έφερε, κύριε Μητσοτάκη; Εμείς τον φέραμε; Την εισφορά αλληλεγγύης ποιος την έφερε; Εμείς τη φέραμε; Το τέλος επιτηδεύματος το φέραμε εμείς;»

» Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς, όμως, φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Τώρα, κατηγορείτε εμάς γι’ αυτά που εσείς κάνατε, για τα δεινά που εσείς φέρατε και φορτώσατε.»

» Τους φορολογικούς, όμως, συντελεστές, μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο το δημοσιονομικό, τους αλλάξαμε εφαρμόζοντας μια πιο προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια γίνεται να μοιραστούν τα βάρη, δεδομένων αυτών των συνθηκών. Προστατεύσαμε όσο μπορούσαμε τους πιο αδύναμους. Εφαρμόσαμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες το αφορολόγητο για τους αγρότες, προστατεύοντας το εισόδημα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Δεν το είχατε κάνει εσείς τα χρόνια της ανάπτυξης».

«Το κυριότερο, είναι ότι εμείς ήμασταν οι πρώτοι που για πρώτη φορά τα βάλαμε με τα λεγόμενα «μεγάλα ψάρια» και τη φοροδιαφυγή» τόνισε ο κ Τσίπρας, με αναφορά στο νόμο για εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων «όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια τις λίστες Λαγκάρντ και Μποργιανς».

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Έχουμε επιλέξει να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την τοποθέτησή του «απευθυνόμενος σε αυτούς που παρακολούθησαν, σε αυτούς που έχω τη βεβαιότητα ότι αισθάνονται σε αυτό τον Προϋπολογισμό πολύ πιο άνετα σε σύγκριση με πέρυσι και στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού που μας ακούει. Ξέρετε, η χώρα πέρασε πολλά. Ο λαός μας πέρασε πολλά.»

» Σήμερα, όμως, όλο και περισσότεροι σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη αναφέρονται σε αυτό τον λαό όχι ως τον τεμπέλη που ζει πάνω από τις ικανότητές του, αλλά ως παράδειγμα σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας.

» Άντεξε αυτά που ευχόμαστε να μην τύχουν ποτέ σε κανέναν άλλο λαό. Άντεξε όμως. Έκανε θυσίες, αλλά δεν έχασε ποτέ την πίστη του ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Δεν βούλιαξε στη συλλογική ενοχή. Δεν παραιτήθηκε.

» Αν θέλετε, λοιπόν, πιστεύω ότι αυτός είναι ο μεγάλος πλούτος της χώρας και το μεγάλο παραγωγικό πλεονέκτημα, ανταγωνιστικό της χώρας. Είναι ο κόσμος της δημιουργίας, ο κόσμος του μόχθου, της προκοπής. Αυτή είναι η συλλογική μας δύναμη για την επόμενη μέρα. Οι νέες και οι νέοι, ο κόσμος του πνεύματος και του πολιτισμού, ο κόσμος της παραγωγής και της καινοτομίας, οι δυνάμεις της εργασίας.

» Όλοι και όλες έχουν στα χέρια τους τα υλικά για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις σημερινές και στις επόμενες γενιές. Όμως, μην ξεχνάτε κάτι. Δεν θα γράψουμε τίποτα στην άμμο. Αυτοί που έβαλαν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια των μνημονίων όχι μόνο κρίθηκαν, θα κρίνονται πολιτικά διαρκώς για τις επιλογές τους.

» Διότι η μνήμη είναι πεισματάρα και δεν συγχωρεί, ειδικά αυτούς που συμπεριφέρθηκαν στην ελληνική κοινωνία ως μάζα, ως αδαή πλειοψηφία. Όμως, ταυτόχρονα η μνήμη είναι και δύναμη. Είναι η δύναμη πίσω από κάθε μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή στην ιστορία των κοινωνιών. Και όταν αυτή η δύναμη συναντά το πείσμα, την εργατικότητα, τη δίψα ενός λαού, μπορεί να κάνει θαύματα.

» Εμείς, έχουμε επιλέξει να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας. Αυτούς που συναντούμε τους τελευταίους μήνες στα περιφερειακά συνέδρια από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.

» Τους νέους μας που σε πείσμα των καιρών έμειναν στην Ελλάδα, παλεύουν εδώ, αλλά και αυτούς που έφυγαν και βρίσκονται σήμερα στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αμερική και όπου αλλού στον κόσμο. Αυτοί και αυτές είναι η επόμενη μέρα της Ελλάδας».

«Τους θέλουμε όλους εδώ, τους θέλουμε όλους πίσω, τους θέλουμε όλους μαζί για να χτίσουμε μαζί την επόμενη μέρα, την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής. Και κανείς πια δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή τη μέρα να ξημερώσει, και θα ξημερώσει σύντομα σε αυτό τον τόπο» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας..

Αργυρώ Τσατσούλη

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024