Νέα μέτρα με αυξήσεις φόρων φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018 που ψηφίζεται από την Βουλή. Από τις αρχές του νέου έτους ενεργοποιείται ένα πακέτο μέτρων, με κατάργηση της έκπτωσης κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών, επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω airbnb και νέο «ψαλίδι» στο επίδομα θέρμανσης.

Στον Προϋπολογισμού του 2018 οι φόροι για άλλη μια χρονιά έχουν την τιμητική τους. Χιλιάδες μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων θα επιβαρυνθούν με νέους φόρους. 

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» των μέτρων

Ειδικότερα, το «πακέτο» των μέτρων για το 2018 περιλαμβάνει:

  • Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης: Εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία δεν θα μεταβάλλονται τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος. Το ύψος του όμως από 25 λεπτά το λίτρο θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά, προκειμένου το συνολικό ποσό από τα 110 εκατ. ευρώ να μειωθεί στα 55 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση στην έκπτωση κατά την παρακράτηση φόρου μισθωτών – συνταξιούχων: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.
  • Φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα: Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε: 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων και 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
  • Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας (Airbnb).
  • Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις ιατρικά έξοδα κερδίζοντας μικρότερο φόρο, θα αναπολούν από το 2018 την τελευταία των βασικών φοροαπαλλαγών που καταργείται. Οι δαπάνες ιατρικών εξόδων θα μετράνε από το 2018 μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ή για τη λοταρία, εφόσον γίνονται με πλαστικό χρήμα.
  • ΦΠΑ νησιά: Από την αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου προβλέπει να εισπράξει επιπλέον έσοδα περίπου 85 εκατ. ευρώ. 


Διαβάστε επίσης:


in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο