Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μιούλερ διαψεύδει παρατυπίες στην έρευνα για Τραμπ

Ο Μιούλερ διαψεύδει παρατυπίες στην έρευνα για Τραμπ

Ένας εκπρόσωπος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ απέρριψε τους ισχυρισμούς δικηγόρων της περιόδου μεταβίβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή είχε πρόσβαση χωρίς την απαραίτητη έγκριση σε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της περιόδου αυτής, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, μεταδίδει το CNN.

Ένας εκπρόσωπος του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ απέρριψε τους ισχυρισμούς δικηγόρων της περιόδου μεταβίβασης της εξουσίας στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή είχε πρόσβαση χωρίς την απαραίτητη έγκριση σε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα της περιόδου αυτής, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, μεταδίδει το CNN.

«Όταν έχουμε πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μηνύματα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουμε, διασφαλίζουμε την συγκατάθεση του προσώπου που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο λογαριασμό ή ακολουθούμε την προβλεπόμενη νομική διαδικασία», απάντησε ο Πίτερ Καρ, εκπρόσωπος του Μιούλερ.

Παράνομη πρόσβαση σε δεκάδες μηνύματα, αλλά και έγγραφα που προστατεύονται από τη σχέση πελάτη – δικηγόρου

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την περίοδο μετάβασης της προεδρικής εξουσίας έστειλαν επιστολή στο Κογκρέσο κατηγορώντας την ερευνητική ομάδα του ειδικού ανακριτή ότι απέκτησε παράνομη πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα στην διάρκεια της έρευνας που διεξάγει για την Ρωσία. Οι ίδιοι δικηγόροι, ισχυρίζονται ότι στα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα, συμπεριλαμβάνονται και έγγραφα τα οποία προστατεύονται από τον απόρρητο χαρακτήρα της σχέσης μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της μεταβατικής περιόδου, υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρίσκονται σε ηλεκτρονική διεύθυνση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελούν περιουσιακό της στοιχείο και δεν θα έπρεπε να έχουν περιέλθει στον έλεγχο της ομάδας ερευνών του Μιούλερ, χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση τους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλαξαν 13 αξιωματούχοι της μεταβατικής περιόδου. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη, σύμφωνα με την επιστολή που έφτασε στο Κογκρέσο.

Ο δικηγόρος Κόρι Λάνγκοφερ έγραψε στην ηγεσία της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, αλλά και τις Επιτροπές Ελέγχου και Κυβερνητικών Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστηρίζοντας ότι η αρμόδια υπηρεσία που υποστηρίζει την μετάβαση των προεδρικών εξουσιών (General Services Administration -GSA) «αναπαρήγαγε παράνομα» ιδιωτικά έγγραφα. Η εξέλιξη αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι η GSA «δεν είχε την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο των σχετικών αρχείων».

Ο Λάνγκοφερ υποστήριξε στην ίδια επιστολή, ότι το γραφείο του ειδικού ανακριτή «χρησιμοποίησε το υλικό αυτό, χωρίς σχετική ενημέρωση» των στελεχών μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας. Η επιστολή αναφέρει επίσης, ότι υπάρχουν άλλες δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες το γραφείο του Μιούλερ δεν ενημέρωσε τους αξιωματούχους της μεταβατικής περιόδου ότι έχει γίνει αίτηση για την παράδοση των ηλεκτρονικών αρχείων των μηνυμάτων τους ή ότι αυτά έχουν παραδοθεί.

Μεταβατική περίοδος: Εμείς είμαστε τα θύματα

Ο εκτελεστικός διευθυντής της μεταβατικής περιόδου, Κεν Ναχίγκιαν, υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα ανήκουν ιδιοκτησιακά στην μεταβατική περίοδο, όπως προβλέπει η συμφωνία για την οργάνωση και λειτουργία της, ανεξάρτητα από την θέση της GSA. «Μέχρι το τέλος της διαδικασίας, αυτή ήταν η εντύπωσή μας. Η GSA μπορεί να κρατήσει τα αρχεία, τα οποία ανήκουν σ’ εμάς. Σε καμία περίπτωση τα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν τους ανήκουν… Εμείς είμαστε τα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ναχίγκιαν.

Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα έχουν μία διεύθυνση που καταλήγει σε «.gov» επειδή η GSA είχε την ευθύνη για την ασφάλειά τους, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Ναχίγκιαν δήλωσε επίσης, ότι η υπηρεσία του δεν έχει επίσημη σχέση με τον Λευκό Οίκο. «Δεν μιλάω με τον Λευκό Οίκο», είπε.

Παράλληλα, ο ίδιος, υποστήριξε ότι αντιδρά στην παράδοση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στον Μιούλερ, εξαιτίας του ενδεχόμενου να εδραιωθεί ένα διαδικαστικό προηγούμενο για την μεταβίβαση των προεδρικών εξουσιών στο μέλλον. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η υπηρεσία εξετάζει τρόπους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και την λήψη σχετικών αποφάσεων. Ωστόσο, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάληψης νομικής δράσης. «Δεν έχει αποφασιστεί τι θα πράξουμε, πέραν του αιτήματος μας για μία νόμιμη διαδικασία», τόνισε ο Ναχίγκιαν υπογραμμίζοντας ότι μερικά από τα έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα, περιέχουν διαβαθμισμένη πληροφόρηση.

Από την πλευρά της GSA, νομικός εκπρόσωπος της, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Λάνγκοφερ, σύμφωνα με τους οποίους, ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας είχε συμφωνήσει τον Ιούνιο ότι οποιαδήποτε αιτήματα σχετικά με την παράδοση υλικού, θα έπρεπε να τα χειριστεί η υπηρεσία για την μετάβαση της προεδρικής εξουσίας στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νομικός εκπρόσωπος της GSA Λένι Λοεουετρίτ δήλωσε ότι τα στελέχη της μεταβατικής περιόδου ενημερώθηκαν ότι μετά από «την χρήση των υποδομών της υπηρεσίας», το υλικό των επικοινωνιών «δεν θα είναι προστατευμένο έναντι αιτημάτων παράδοσης του» στις αρμόδιες υπηρεσίες ερευνών.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι προηγήθηκαν πολλές συμφωνίες μεταξύ της GSA και της υπηρεσίας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας σχετικά με το ότι δεν θα υπάρξει προστασία της επικοινωνίας.
Παράλληλα, στην επιστολή του Λάνγκοφερ αναφέρεται ότι το γραφείο του ειδικού ανακριτή προχώρησε σε κατάσχεση φορητών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και τουλάχιστον μιας συσκευής iPad, μετά από αίτημα του FBI προς το προσωπικό της GSA, χωρίς την έκδοση εντάλματος.

Στην ίδια επιστολή, αναφέρεται επίσης ότι ένας εκπρόσωπος του γραφείου του ειδικού ανακριτή δήλωσε προς τα στελέχη της υπηρεσίας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας ότι δεν ανακτήθηκαν έγγραφα από τις παραπάνω συσκευές, χωρίς ωστόσο, «ν’ αναφερθεί στο σημαντικό γεγονός της απόκτησης πρόσβασης σε έγγραφα μέσω των δεκάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που παρέδωσε η GSA».

«Τα έγγραφα που αναπαρήγαγε η GSA για το γραφείο του ειδικού ανακριτή, περιείχε και υλικό που προστατεύεται από την εμπιστευτική σχέση μεταξύ του δικηγόρου και του πελάτη του, αλλά κι άλλων αρχών για την προστασία της επικοινωνίας και την μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας», τονίζει η επιστολή.

Η ύπαρξη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων έγινε αρχικά γνωστή (Axios), ενώ η επιστολή προς το Κογκρέσο έγινε γνωστή από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ζητούν λήψη μέτρων – επιφύξη από το Κογκρέσο

Ο Λάνγκοφερ που εκπροσωπεί την μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας, ζητάει από το Κογκρέσο την λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η διαδικασία μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας στο μέλλον, «από την καταχρηστική χρήση προσωπικών αρχείων από κυβερνητικές υπηρεσίες, με έμφαση στην διεξαγωγή ερευνών που εμπεριέχουν πολιτικά κίνητρα».

Ωστόσο, οι επιτροπές του Κογκρέσου που έλαβαν την επιστολή φαίνεται να εκφράζουν την επιφύλαξή τους, ως προς ενδεχόμενη παρέμβασή τους στο ζήτημα, καθώς το υλικό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων θα το επεξεργαστούν όσοι έχουν έννομο συμφέρον και η αποδεικτή του χρήση, θα κριθεί από δικαστήριο και όχι από το Κογκρέσο.

Ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI, τον περασμένο Μάιο, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του διευθυντή της αναφερόμενης υπηρεσίες, Τζέιμς Κόμεϊ, από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ίδιος, διερευνά επίσης, τις επιχειρηματικές σχέσεις πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή στελέχη του Λευκού Οίκου.

Ο Μιούλερ, που έχει διατελέσει διευθυντής του FBI έχει και εισαγγελικά καθήκοντα, καθώς με την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) μπορεί ν’ απαγγείλει κατηγορίες.

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, με στόχο την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης, για τον ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024