Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνημα Αλλαγής: Στρατηγική μετεκλογικών συνεργασιών

Κίνημα Αλλαγής: Στρατηγική μετεκλογικών συνεργασιών

Οι διψήφιες δημοσκοπικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής σε όλες τις μετρήσεις που ακολούθησαν την εκλογή αρχηγού σκόρπισαν χαμόγελα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα όμως αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ποια είναι η στρατηγική του κόμματος;

Οι διψήφιες δημοσκοπικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής σε όλες τις μετρήσεις που ακολούθησαν την εκλογή αρχηγού σκόρπισαν χαμόγελα στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα όμως αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», είναι νωρίς να υποστηριχθεί ότι οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση ότι στο μετεκλογικό σκηνικό ο ρόλος του νέου φορέα θα είναι καθοριστικός, ειδικά στην περίπτωση που η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία.

Η διαμόρφωση μιας «καθαρής θέσης» για την επόμενη ημέρα αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής του νέου φορέα στην πορεία προς τις εκλογές αλλά και ένα από τα αγκάθια του ιδρυτικού συνεδρίου, καθώς στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη στρατηγική των συμμαχιών.

Η Φώφη Γεννηματά, στο συνέδριο της ΝΔ, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για «εθνική συνεννόηση» που θα οδηγήσει σε μια «εθνική γραμμή», η οποία θα έχει ως βάση της την «προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Στη βάση αυτή χαράσσεται η στρατηγική της «τρίτης εντολής», δηλαδή των κινήσεων που θα γίνουν στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, που θα οδηγήσει στον κύκλο των διερευνητικών εντολών.

Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η χώρα μετά τις εκλογές χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρή κυβέρνηση «η οποία θα προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους δανειστές στο θέμα του χρέους αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων», καθώς το 3,5% που έχει συμφωνηθεί θεωρείται ότι εγκλωβίζει τη χώρα σε έναν κύκλο λιτότητας.

Στην πορεία προς το συνέδριο θα αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο των πολιτικών που συνιστούν το πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», το οποίο θα τεθεί αρχικά στην κρίση των πολιτών και στη συνέχεια θα αποτελέσει τον οδηγό στην περίπτωση που το κόμμα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή.

Ποια στρατηγική μετεκλογικών συνεργασιών θα ακολουθηθεί

Στόχος είναι να υπάρξει μια συνεννόηση των ευρωπαϊκών κομμάτων που να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» στην οποία θα συμμετέχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Η τακτική αυτή παρουσιάζει ομοιότητες με την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος έχει πει μετά τις εκλογές να κληθεί να συμμετέχει στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, αφού στην περίπτωση που θα επιλέξει να μείνει στην αντιπολίτευση, θα είναι άοπλος πολιτικά και δεν θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί στη γραμμή της «έξαλλης αντιπολίτευσης» όπως έκανε την περίοδο 2012-2015.

Εκεί όμως σταματούν οι ομοιότητες, λένε στη Χαρ. Τρικούπη. Διότι, προσθέτουν, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θελήσει να συνεννοηθεί με τους υπολοίπους, το Κίνημα Αλλαγής δεν σκοπεύει να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με τη ΝΔ υπό την πίεση να μείνει ακυβέρνητη η χώρα και να εισέλθει στην περιπέτεια νέων εκλογών με απλή αναλογική.

«Δεν έχουμε μόνο εμείς ευθύνες απέναντι στη χώρα, να αναλάβουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τις δικές τους, ας μην ξεχνάμε ότι η επταετής παραμονή της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αντιμνημονιακή τους περίοδο που κράτησε ως την άνοδό τους στην εξουσία» αναφέρουν στο επιτελείο Γεννηματά.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι «από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας προτρέπει τον Μ. Σουλτς σε μεγάλο συνασπισμό με την Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, μπορεί να κάνει το ίδιο με τον κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα».

Η στρατηγική αυτή αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις. Το Ποτάμι, παρά το ότι πιστεύει στις «μεγάλες συμμαχίες», αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα ενός σχήματος στο οποίο θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο στελέχη όπως ο Α. Λοβέρδος και ο Γ. Μανιάτης αποκλείουν κάθε μορφή συνεργασίας.

Παράλληλα, άλλοι παράγοντες όπως ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζονται να θέτουν βέτο σε οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ. Αλλά και η πρόταση του Θ. Θεοχαρόπουλου και του Ν. Ανδρουλάκη να αποφασίσει για τις συνεργασίες η βάση της Κεντροαριστεράς με δημοψήφισμα θεωρείται από κάποιους «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα».

Ανέφελα δεν θα είναι τα πράγματα και στην περίπτωση αυτοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη. Μια πλευρά του ΠΑΣΟΚ συγκινείται από την προοπτική ενός αντιπολιτευτικού μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά συναντά την αντίδραση μεγάλου τμήματος που θεωρεί ότι όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει συνεργασία αλλά ότι «το κόμμα του κ. Τσίπρα πρέπει να επιστρέψει στα προ του Μνημονίου ποσοστά του».

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024