Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Μετά τη προσαρμογή η κοινωνική Ευρώπη του Γιούνκερ

Τσίπρας: Μετά τη προσαρμογή η κοινωνική Ευρώπη του Γιούνκερ

Η Αθήνα βλέπει όπως φαίνεται με πολύ καλό μάτι την πεποίθηση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ για την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα. Επειτα από μία διετία σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία έθιξε τον πυρήνα του αριστερού υποσυνείδητου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιθυμεί να φιλοτεχνήσει ένα πιο κοινωνικό προφίλ που θα συνυπηρετήσει το αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο και θα εξισορροπήσει τις συνεχείς αναφορές στα… ράλι των ομολόγων

Η Αθήνα βλέπει όπως φαίνεται με πολύ καλό μάτι την πεποίθηση του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ για την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα. Επειτα από μία διετία σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία έθιξε τον πυρήνα του αριστερού υποσυνείδητου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιθυμεί να φιλοτεχνήσει ένα πιο κοινωνικό προφίλ που θα συνυπηρετήσει το αφήγημα της εξόδου από το Μνημόνιο και θα εξισορροπήσει τις συνεχείς αναφορές στα… ράλι των ομολόγων.

Πράγματι, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εμφανίζονται όλο και καλύτερες μετά από το πρόσφατο swap που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία ο ΟΔΔΗΧ, με το δεκαετές ομόλογο να υποχωρεί στο 3,9% – το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006.

Δεν επαρκούν όμως για να πείσουν την ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ακόμη και ο «αριστερός» νεοεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χρησιμοποιεί για την Ελλάδα μία ρητορική όμοια με εκείνη του προκατόχου του Γερούν Ντάισελμπλουμ – αναφερόμενος στην ανάγκη πλήρους υλοποίησης του προγράμματος πριν τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα ήταν προβάλλει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα. Τα πράγματα δεν ήλθαν όμως ακριβώς όπως θα επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, διότι ενδιαμέσως προέκυψε η αστοχία του Ντόναλντ Τουσκ που επανέφερε στο προσκήνιο το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ο κ. Τσίπρας ήταν μεταξύ αυτών που άσκησαν σκληρή κριτική στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με βάση όσα είπε προς τους ευρωπαίους ομολόγους του κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της κοινωνικής Ευρώπης. Η Αθήνα, σημείωσε, κατέθεσε μία δική της πρωτοβουλία με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν δεσμευτικοί κοινωνικοί στόχοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (το οποίο προβλέπει τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών).

Κατά τον ίδιο, την πρόταση υποστήριξαν η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ η Γερμανία είπε ότι θα την εξετάσει. Το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα θα συζητηθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου Μαρτίου. Υπήρξαν φυσικά και αντιδράσεις από χώρες όπως η Ολλανδία και η Ουγγαρία. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι η Κομισιόν θα κινηθεί δυναμικά το προσεχές διάστημα για την προώθηση του κοινωνικού πυλώνα, αν και οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι δεν πρέπει να αναμένονται ριζικές εξελίξεις.

Φυσικά, η… κοινωνική διάσταση έχει και εσωτερική πτυχή. Ο έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε ξανά στη συνέντευξη Τύπου για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ επετέθη στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι απλά θέλει να περικόψει μισθούς και συντάξεις, αλλά και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

Αποστολή στις Βρυξέλλες, Αγγελος Αθανασόπουλος

in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024