Σε μία προσπάθεια να εξισορροπήσει και τις εντυπώσεις από τα δύσκολα κοινωνικά μέτρα στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» της κοινωνικής Ευρώπης κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων είναι σημαντικός και πρέπει να εφαρμοσθεί. Πρόκειται, όπως είπε, για αναγκαία συνθήκη για να εξισορροπηθεί το αυστηρό Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Για τον σκοπό αυτό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε κατά τη σχετική συζήτηση των ηγετών ότι το ευρωπαϊκό εξάμηνο (διαδικασία συντονισμού των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών) θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμευτικούς κοινωνικούς στόχους και ζήτησε να περιληφθεί μνεία στα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το στηρίξει και η Γερμανία. Το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του επόμενου Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επανέλθει με προτάσεις για παρακολούθηση της εφαρμογής του Ευρωπαικού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Άγγελος Αθανασόπουλος

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο