Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πολιτικές και κοινωνικές συμπληγάδες η κυβέρνηση

Σε πολιτικές και κοινωνικές συμπληγάδες η κυβέρνηση

Στις κοινωνικές συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση, που είναι αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ακούγεται και αυτοκριτική από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχονται ισχυρές πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων.

Στις κοινωνικές συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση, που είναι αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ακούγεται και αυτοκριτική από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχονται ισχυρές πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων.

Η σημερινή ημέρα με τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συνιστά ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη πολιτική, κυρίως στο οικονομικό πεδίο. Παράλληλα, η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή πίεση και από τα αριστερά της, τόσο από το ΚΚΕ, που με όλες τις δυνάμεις του αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση στη Βουλή και στο κοινωνικό πεδίο, όσο και από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που δέχθηκε χθες βράδυ αποδοκιμασίες από συμβασιούχους στη Θεσσαλονίκη, δεν αγνοεί τις κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται, και στο Μέγαρο Μαξίμου αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που έρχονται από πολλές πλευρές και συζητούν σχέδια αντίδρασης.

Σε αυτό το κλίμα, επιδρά και η δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων τάσεων της MRB, δίνοντας την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να προβάλει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή. Αυτό αναμένεται να ακουστεί και πιο έντονα το προσεχές Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του προγραμματικού συνεδρίου της ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνει τους τόνους και να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών τα τελευταία χρόνια, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπουν ότι πρώην σύντροφοί τους, με τους οποίους ήταν μαζί στα…«κοινωνικά χαρακώματα» στην αρχή της κρίσης, τώρα είναι απέναντί τους.

Μόνο που λένε ότι η διακυβέρνηση είναι μια δύσκολη άσκηση που απαιτεί και συμβιβασμούς και ρεαλισμό στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου για την προώθηση αριστερών πολιτικών. Η θέση αυτή όχι απλά ξενίζει, αλλά και προκαλεί πολλές αντιδράσεις από την εξ αριστερών αντιπολίτευση, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου, που θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι αριστερή και απλά υπηρετεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Και δεν είναι μόνο η σημερινή απεργία με φόντο τον προϋπολογισμό, αλλά υπάρχουν οι αντιδράσεις για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, οι κατασχέσεις λογαριασμών των φορολογουμένων, ακόμα και για μικρά ποσά στην εφορία, κ.ά.

Μόνο που στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι αυτό το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται και περνά και μέσω των ΜΜΕ στην κοινωνία θα αλλάξει από την προσεχή Τρίτη, οπότε και αναμένεται τα μεσάνυχτα να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και αμέσως θα δοθεί το πράσινο φως για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα», δίνουν βάρος στην επίτευξη του στόχου της εξόδου από το μνημόνιο σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη και βάζουν ένα τετράπτυχο: α) να αποκλιμακωθεί σταδιακά η υπερφορολόγηση, β) να μειωθεί η ανεργία, γ) να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και δ) να γίνει η Ελλάδα πόλος επενδύσεων.

in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024