Η κυβέρνηση κατάφερε κάτι μοναδικό. Από το σύνθημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» που προεκλογικά είχε κάνει σημαία ανεβάζει τώρα στο φουλ τις μηχανές και γυρίζει σελίδα. Θέλει να περάσει μιά ώρα νωρίτερα στην εποχή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που γίνονται στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Μακριά δηλαδή από φασαρίες, εντάσεις και επεισόδια που γίνονται στα ειρηνοδικεία.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το Μαξίμου τρόμαξε από το σκηνικό πολέμου που στήθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών πριν δυο εβδομάδες με την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών καθώς τα φαινόμενα αυτά έχουν έντονο κοινωνιό αντίκτυπο και τροφοροδοτούν ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος να μετατρέπονται κάθε Τετάρτη τα Ειρηνοδικεία σε πεδία μάχης από τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και τις συλλογικότητες αναγκάζει τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης να βάλει τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς.

Στόχος είναι όλοι οι πλειστηριασμοί σύντομα – και εφόσον ξεπεραστούν τελείως οι τεχνικές δυσκολίες – να γίνονται αποκλειστικά απο την ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία ήδη δοκιμάστηκε και είχε επιτυχία.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα ισοδυναμεί ουσιαστικά το τέλος των φυσικών πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία, κάτι που άλλωστε επιθυμούν και οι συμβολαιογράφοι.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μπούμε στην τροχιά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μεσοδιάστημα προσαρμογής όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα ειρηνοδικεία.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα υποκαταστήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος των πλειστηριασμών που διενεργούνται σε φυσική μορφή, ενώ θα επεκταθούν και στα χρέη προς το Δημόσιο, μετά την απαίτηση των δανειστών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Προαπαιτούμενο, που παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι επίσης η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει Αυτόφωρο σε όσους παρεμποδίζουν τις διαδικασίες.

Αύριο, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται σε κανονική ροή. Εχουν αναγγελθεί 271 πλειστηριασμοί με την πλειονότητα να αφορούν ακίνητα και επισπεύδουσες να είναι κυρίως οι τράπεζες. Από τους πλειστηριασμούς αυτούς 12 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ηλεκτρονικά ενώ οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να απέχουν από τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση φοβάται για την αυριανή μέρα και είναι προετοιμασμένη για νέες μάχες στα ειρηνοδικεία. Αυτήν τη φορά αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση στους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο