Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στη Νέα Υόρκη: Έκρηξη σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων [Βίντεο]

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη: Έκρηξη σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων [Βίντεο]

Έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Δεν υπήρξαν νεκροί, μόνο τραυματίες οι οποίοι ανήλθαν στους τρεις. Τραύματα έφερε και ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η επίθεση σχετίζεται άμεσα με την τρομοκρατία. Και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υιοθέτησε αυτόν τον ισχυρισμό.

Έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην καρδιά της Νέας
Υόρκης. Δεν υπήρξαν νεκροί, μόνο τραυματίες οι οποίοι ανήλθαν στους τρεις. Τραύματα έφερε και ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη και ταυτοποιήθηκε.

Η έκρηξη σημειώθηκε ξημερώματα Δευτέρας (τοπική ώρα) στον τερματικό σταθμό λεωφορείων Port Authority, κοντά στην Times Square.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η επίθεση σχετίζεται άμεσα με την τρομοκρατία. Και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υιοθέτησε αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζέιμς Ο’Νιλ δήλωσε ότι την έκρηξη προκάλεσε ο 27χρονος Ακάγεντ Ούλαχ, ο οποίος έφερε πάνω στο σώμα του «υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό».

Ο ύποπτος φέρει «σωματικά τραύματα και εγκαύματα», πρόσθεσε ο Ο’Νιλ.

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης δείχνουν τον 27χρονο να βρίσκεται στο πάτωμα με τα ρούχα του σκισμένα και τραυματισμούς στο πάνω μέρος του σώματός του.

«Αυτή είναι η Νέα Υόρκη. Στην πραγματικότητα αποτελούμε στόχο όσων τάσσονται κατά της Δημοκρατίας και της ελυθερίας. Το Άγαλμα της Ελευθρίας, που βρίσκεται στα εδάφη μας, μας κάνει διεθνή στόχο» δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης,Άντριου Κουόμο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο δράστης βασιζόταν σε βόμβα σωλήνα.

Ο Κούομο δήλωσε ότι η εκρηκτική ύλη εντός του σωλήνα πυροδοτήθηκε, αλλά ο σωλήνας δεν εξεράγη. «Οπότε κατέληξε να τραυματιστεί ο ίδιος και λίγοι ακόμη που βρίσκονταν κοντά του».

Πρόσθεσε ότι ο δράστης φέρεται να βρήκε πληροφορίες στο Διαδίκτυο για να κατασκευάσει την βόμβα.

Πρώην μέλος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε, νωρίτερα, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη προκλήθηκε από άνδρα γύρω στα 20 έτη που φέρεται να συνδέεται με την ISIS. Όπως είπε, η καταγωγή του πιθανόν να είναι από το Μπαγκλαντές, ενώ εκτίμησε ότι ζούσε για επτά χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Πυροσβέστες της Νέας Υόρκης ανέφεραν πως οι τραυματίες από την έκρηξη είναι τρεις, η ζωή κανενός από τους οποίους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε, λίγο μετά την έκρηξη, πως προχώρησε σε μια σύλληψη.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι ABC, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε βόμβα σε σωλήνα σε υπόγεια διάβαση στη Λιμενική Αρχή, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το WPIX, άνδρας που έφερε «πιθανόν έναν δεύτερο μηχανισμό» συνελήφθη σε σήραγγα του μετρό.

Ο σταθμός λεωφορείων έκλεισε μετά το περιστατικό της έκρηξης.

«Υπήρχε συνωστισμός στις σκάλες για να βγούμε έξω», είπε ο Ντιέγκο Φερνάντεζ, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Λιμενική Αρχή. «Όλοι ήταν φοβισμένοι, έτρεχαν και φώναζαν.»

Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε λόγο για έναν τραυματία, ο οποίος- όπως είπε- «φέρεται να είναι ο συλληφθείς ύποπτος».

Σκηνές χάους επικράτησαν στο σημείο. Ερευνάται εάν ο δράστης ήταν ένας ή εάν είχε συνεργούς. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της αστυνομίας, η επίθεση φέρεται να ήταν στοχευμένη.

Όπως αποκαλύπτουν οι πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στον υπόγειο σιδηρόδρομο, που έχει εκκενωθεί, όπως και ολόκληρος ο τερματικός σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων.

Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού.

Επί τόπου έσπευσαν πυροτεχνουργοί και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, που εκκένωσαν την ευρύτερη περιοχή.

Aσθενοφόρα βρέθηκαν, επίσης, στο σημείο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε ομάδα 60 ανθρώπων να τρέχουν πανικόβλητοι. «Μια γυναίκα έπεσε, κανένας όμως δεν σταμάτησε εξαιτίας του πανικού που επικρατούσε».

«Ανάγκη μεταρρύθμισης στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ»

Για το χτύπημα έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η επίθεση υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο σταθμός λεωφορείων Port Authority είναι ο μεγαλύτερος στις ΗΠΑ καθώς εξυπηρετεί σε ετήσια βάση πάνω από 65 εκατομμύρια επιβάτες.

Η έκρηξη σημειώθηκε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε οκτώ θανάτους και 12 τραυματισμούς στο νότιο Μανχάταν, στην πιο φονική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024