«Λευκός καπνός» για το Brexit στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτεύχθηκε η πολυπόθητη κατ' αρχήν συμφωνία για τους όρους του Brexit. Και οι δύο έκαναν λόγο για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών.

«Λευκός καπνός» για το Brexit στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση που
είχαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι
και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτεύχθηκε η πολυπόθητη
κατ’ αρχήν συμφωνία για τους όρους του Brexit. Και οι δύο έκαναν λόγο για συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι έχει
επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit,
τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Από
την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τόνισε ότι επιθυμεί
μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ.

Επιπλέον, τόνισε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, ενώ -όπως είπε- έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε επίσης ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανέφερε ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία, ενώ, πρόσθεσε, έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας. Η κ. Μέι δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

«Περί τα 40 δισ. ο λογαριασμός»

Αναφορικά με τον λογαριασμό του διαζυγίου, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα βασικά αγκάθια στην εξέλιξη των συνομιλιών, βρετανική πηγή επισήμανε ότι το τελικό κόστος, προκειμένου να τηρηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το Brexit, υπολογίζεται στα 40 με 45 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit. Παράλληλα, δηλώνει την ετοιμότητα της για την άμεση έναρξη της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr