Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Βαδίζουμε με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα

Τζανακόπουλος: Βαδίζουμε με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι βαδίζουμε με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα
μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση»,
συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης
Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι βαδίζουμε με ασφάλεια στην έξοδο από το
πρόγραμμα.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε λέγοντας ότι «το γεγονός εξάλλου ότι για πρώτη φορά μετά από μια επταετία δεν χρειάζεται η νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 έχει ολοκληρωθεί, και επομένως η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018».

Στο σημείο αυτό της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τις δηλώσεις όλων των εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα, ευρωπαίων αξιωματούχων, για να συμπληρώσει: «Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα το 2017 κάτι που είχε να συμβεί από το 2006 ενώ έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές, από τον Ιούλιο του 2017.

«Έχουμε γυρίσει σελίδα»

Ολά αυτά λοιπόν σηματοδοτούν ότι έχουμε πλέον γυρίσει οριστικά σελίδα και αφήνουμε πίσω μας τη φάση της ύφεσης», σημείωσε εμφατικά διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί απλώς έναν ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης αλλά επισημαίνεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου που αναγνωρίζει πλέον ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα και θα ανακτήσει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία βγαίνοντας από το πλαίσιο της μνημονιακής επιτροπείας το ερχόμενο καλοκαίρι».

Για τους πλειστηριασμούς

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000.
«Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών», είπε.
Όσο αφορά στους εμπόρους, υπογράμμισε ότι έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000».

«Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής και συγκεκριμένη: Καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί. Κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του», διαβεβαίωσε. Αντιθέτως, πρόσθεσε, «αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλοοφειλέτες που έπαιρναν αφειδώς δάνεια τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα ή δεν ήθελαν να αποπληρώσουν καθώς προτιμούσαν να φυγαδεύουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να ανεχτεί τη συνέχιση αυτής της κατάστασης και όχι μόνο δεν πρόκειται να προστατεύσει τους μεγαλο-οφειλέτες, αλλά θα επισπεύσει και τις διαδικασίες για την αποπληρωμή των χρεών τους.

«Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας»

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης και πρόσθεσε. «Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης επιχείρησης. Το προνόμιο θα αφορά σε οφειλόμενους μισθούς έως έξι μήνες και το ανώτατο ποσό ικανοποίησης για κάθε μήνα οφειλόμενου μισθού θα είναι 2,75 φορές επί τον κατώτατο μισθό», είπε.

Όσον αφορά τον κοινωνικό προϋπολογισμό, σημείωσε ότι «από τη συμφωνία προκύπτει η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000€, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού, της τάξης του 40%».

Παράλληλα, πρόσθεσε, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%.
Επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών», σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Για το ωράριο των εκπαιδευτικών

Αναφορικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ότι δεν θα υπάρξει αύξηση διδακτικού ωραρίου. «Προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά, ο νόμος 1566 του 1985».

Συμψηφισμός χρεών του ΕΟΠΥΥ

Μιλώντας για θέματα του Υπουργείου Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «επιτεύχθηκε μια προωθητική συμφωνία αναφορικά με τον συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχα χρέη των παρόχων προς αυτόν για την περίοδο 2012-2015. Ενώ το ίδιο συνέβη και για το πρόγραμμα συμψηφισμού που αφορά στην είσπραξη του clawback από το 2017 και μετά με τρόπο θετικό τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους παρόχους. Συνεπεία των παραπάνω, ο ΕΟΠΥΥ θα μπει στο 2018 με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα».

Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε η επαναρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, που είχε προκαλέσει – όπως είπε – προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο.Επ’ αυτού, ο κ. Τζανακόπουλος κατέστησε σαφές ότι θεσπίζονται το υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο λειτουργίας φαρμακείου καθώς και η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Για συμβασιούχους στην καθαριότητα και πυροσβέστες

Στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Θεσμών, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον κ.Τζανακόπουλο, πέτυχε τη ρητή εξαίρεση από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, για την ενίσχυση δύο πολύ σημαντικών κλάδων:

«Ο ένας αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι», θύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ενώ ό άλλος κλάδος είναι αυτός των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, περίπου 2.000 εργαζόμενοι δηλαδή για τους οποίους «θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον, και που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο». υπογράμμισε ο κ.Τζανακόπουλος.

Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, πρόσθεσε, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024