Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Έναρξη νέου κεφαλαίου στη μάχη εναντίον των Χούτι

Υεμένη: Έναρξη νέου κεφαλαίου στη μάχη εναντίον των Χούτι

Ο πρόεδρος της Υεμένης, Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να ξεσηκωθούν κατά των ανταρτών Χούτι μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Άλι Αμπντουλάχ Σάλεχ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε και μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, τάχθηκε υπέρ της έναρξης νέου κεφαλαίου στη μάχη εναντίον των Χούτι.

Ο πρόεδρος της Υεμένης, Άμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, κάλεσε τους πολίτες της χώρας να ξεσηκωθούν κατά των ανταρτών Χούτι μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Άλι Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε και μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya, τάχθηκε υπέρ της έναρξης νέου κεφαλαίου στη μάχη εναντίον των Χούτι.

Ο σουνίτης πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σκοτώθηκε την Δευτέρα, λίγες μόλις ημέρες αφότου διέκοψε τη συνεργασία του με τους σιίτες αντάρτες Χούτι, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα σφοδρών, πολύνεκρων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σαναά.

Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ήταν πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης από το 1978 μέχρι το 1990 και πρόεδρος της ενοποιημένης Υεμένης από το 1990 έως το 2012, οπότε και ανατράπηκε στο πλαίσιο των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης».

Ύστερα από ειρηνική εξέγερση, την οποία υποστήριξε και μέρος του στρατού ανατρέποντας τον Σάλεχ, την εξουσία ανέλαβε ο στρατιωτικός, Μανσούρ Χάντι. Οι επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης, απείχαν όμως από όσα υποστήριζε το κίνημα των Χούθι.

Τότε, ο σουνίτης Σάλεχ και το δίκτυο των φυλών που τον στήριζε, αλλά και το κίνημα των Χούθι, συμμάχησαν εναντίον του Χάντι και της συμμαχίας του με ισλαμιστές.

Το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης είχε προχωρήσει σε «άνοιγμα» προς το Ριάντ και οι δυνάμεις του έσπασαν τη συμμαχία με τους Χούδι, κάτι που φαίνεται ότι τού κόστισε και τη ζωή.

Οι Χούτι αποτελούν συγγενικό κλάδο του σιιτικού Ισλάμ. Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε συνασπισμού των κρατών του Κόλπου, με σκοπό την αποτροπή της επικράτησης των δυνάμεων των Χούτι και του Σάλεχ στην Υεμένη.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Σαναά προκειμένου να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και οι τραυματίες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024