Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Κοντά σε συμφωνία με ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα

Βρετανία: Κοντά σε συμφωνία με ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα

Η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, η διευθέτηση του οποίου αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη συνομιλιών ΕΕ-Λονδίνου για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, η διευθέτηση του οποίου αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη συνομιλιών ΕΕ-Λονδίνου για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Τα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα είναι το μόνο χερσαίο σύνορο ανάμεσα στο ΗΒ και το ευρωπαϊκό μπλοκ μετά το Brexit. Η θέσπιση ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελούσε τορπίλη στα θεμέλια της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times, η Βρετανία έχει προτείνει η κυβέρνηση να αναλάβει την δέσμευση ότι «θα αποφύγει αποκλίσεις ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ιρλανδία μετά το Brexit, ακόμη και αν το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή η Βρετανία) θα αποδεσμευθεί από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Για να γίνει αυτό, η βρετανική κυβέρνηση θα εκχωρήσει δέσμη εξουσιών στην Βόρεια Ιρλανδία για να δώσει την δυνατότητα στις τελωνειακές αρχές να συγκλίνουν ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας σε τομείς όπως η Γεωργία και η Ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ δήλωσε την Πέμπτη ότι πρόοδος έχει καταγραφεί στις συνομιλίες για το «Ιρλανδικό», αν και ακόμη δεν είναι ικανοποιητική.

Τόσο το Δουβλίνο, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου» είναι η διατήρηση του ίδιου ρυθμιστικού πλαισίου για τον βορρά και τον νότο της Ιρλανδίας.

Αλλά, η κατάσταση περιπλέκεται από την απόλυτη εξάρτηση της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι από το μικρό κόμμα των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας DUP για να παραμείνει στην εξουσία.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, αναφανδόν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία Βόρεια Ιρλανδία που ψήφισε υπέρ της παραμονής στο ευρωπαϊκό μπλοκ, υποστηρίζει επίσης την διατήρηση της βρετανικής εξουσίας επί της Βόρειας Ιρλανδίας και έχει δηλώσει ότι θα αντιταχθεί σε οτιδήποτε αφίσταται αυτού του καθεστώτος και δεν θα αποδεχθεί την ισχύ διαφορετικού ρυθμιστικού πλαισίου στην επαρχία σε σχέση με τη Βρετανία.

«Δεν θα υποστηρίξουμε καμία ρύθμιση που θα δημιουργεί φραγμούς στο εμπόριο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή τη Βρετανία) ή οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Βόρεια Ιρλανδία, αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να εφαρμόζει ρυθμιστικό πλαίσιο αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό», προειδοποίησε πρόσφατα η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του DUP.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024