Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι θρησκευτικές και κοινωνικές ρίζες της σφαγής στο Σινά

Οι θρησκευτικές και κοινωνικές ρίζες της σφαγής στο Σινά

Το μακελειό με την τρομοκρατική επίθεση σε τζαμί την περασμένη Παρασκευή, έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα στην έρημο της Αιγύπτου τα οποία έχουν μακρά ιστορία, με βαθιές ρίζες σε θρησκευτικές διαφορές και κοινωνικά θέματα.

Το μακελειό με την τρομοκρατική επίθεση σε τζαμί την περασμένη
Παρασκευή, έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα στην έρημο της Αιγύπτου τα
οποία έχουν μακρά ιστορία, με βαθιές ρίζες σε θρησκευτικές διαφορές και
κοινωνικά θέματα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», την ώρα που οι πιστοί έφευγαν από το τζαμί, οι τρομοκράτες πυροδότησαν τις βόμβες που είχαν τοποθετήσει γύρω από το κτίριο και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που έτρεχε να σωθεί από τη σφαγή. Ο απολογισμός τραγικός. Περισσότεροι από 300 νεκροί και 120 τραυματίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των αιγυπτιακών ΜΜΕ, οι επιτιθέμενοι κρατούσαν τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Άμεση ήταν η απάντηση των αιγυπτιακών αεροπορικών δυνάμεων καθώς απάντησαν με επιθέσεις στο Σινά, βομβαρδίζοντας κρησφύγετα ισλαμιστών τρομοκρατών. Πιστεύεται ευρέως στην Αίγυπτο ότι το τζαμί έγινε στόχος επειδή είναι τόπος λατρείας σουφιστών, πιστών ενός μυστικιστικού κλάδου του Ισλάμ, που οι τζιχαντιστές τους θεωρούν αποστάτες.

Οι Βεδουίνοι, πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Η Χερσόνησος του Σινά είναι σκηνή τζιχαντιστικών επιθέσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2014, μια επίθεση αυτοκτονίας σκότωσε 33 στρατιώτες εκεί. Σε απάντηση, ο πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι επέβαλε στρατιωτικό νόμο στην περιοχή. Τα επόμενα χρόνια, η σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των τρομοκρατών αυξανόταν σε ένταση και οι δύο πλευρές υπέστησαν σημαντικές απώλειες στις συγκρούσεις.

Μια σημαντική αιτία της βίας στο βόρειο Σινά είναι η οικονομική και πολιτιστική κατάσταση των Βεδουίνων που ζουν εκεί. Τα μέλη των ντόπιων φυλών θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας: ζουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως «εγκληματίες και λαθρέμποροι» και δεν επωφελούνται από τον πλούτο που παράγεται στο Σινά από το πετρέλαιο και τον τουρισμό.

Πολιτική αποτυχία

Οι ιδέες του ριζοσπαστικού, σαλαφιστικού Ισλάμ έχουν ριζώσει εδώ και δεκαετίες στο Σινά. Αυτή η ριζοσπαστικοποίηση τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την αποτυχία των προσπαθειών των Βεδουίνων να εκφράσουν τα αιτήματά τους σε πολιτικό επίπεδο και από το γεγονός ότι η ηγεσία στο Κάιρο αγνοεί συστηματικά τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, η κατάσταση των Βεδουίνων επιδεινώνεται συνεχώς από το 1982, έτος κατά το οποίο οι Ισραηλινοί αποχώρησαν από το Σινά. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο Κανάλι Σαλάμ.

Οι Βεδουίνοι έχασαν μερικές από τις γόνιμες εκτάσεις τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής των αρδευτικών καναλιών εκεί. Αυτές οι εκτάσεις παραδόθηκαν σε οικογένειες εποίκων από το Δέλτα του Νείλου, ενώ στους ντόπιους κατοίκους απέμειναν οι αμμώδεις, άγονες περιοχές σε απομακρυσμένα εδάφη. Οταν η αντίσταση των Βεδουίνων έγινε πιο ριζοσπαστική, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν πολλές από τις γυναίκες τους ώστε να αναγκάσουν τους συζύγους τους να παραδοθούν, πρακτική που ενέτεινε το μίσος για την εξουσία στο Κάιρο.

Το 2014, ένα χρόνο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μερικοί Βεδουίνοι εντάχθηκαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές τούς έδωσαν όπλα από τη Λιβύη και από τότε η βία έχει κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να βομβαρδίζουν ακόμη και οικισμούς σε αντίποινα, πρακτική που έφτασε στο αποκορύφωμά της με την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024