Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα τρία Μνημόνια της Ελλάδας παρουσίασε την Τρίτη στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Baudilio Tomé Muguruza, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση.

Παρουσιάζοντας την αναλυτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τίτλο «παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση», η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ο Baudilio T. Muguruza υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι στόχοι των προγραμμάτων υλοποιήθηκαν μόνο σε περιορισμένο βαθμό, ότι ο σχεδιασμός του πρώτου προγράμματος της Ελλάδας έγινε κατεπειγόντως και πως η διαχείριση των προγραμμάτων επηρεάστηκε από τις πολιτικές αβεβαιότητες στην Ελλάδα. Ο B. Muguruza τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για να θεσπίσει κάποιες διαδικασίες, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, ο σχεδιασμός βελτιώθηκε.

Ένα άλλο βασικό συμπέρασμα της έκθεσης, στο οποίο αναφέρθηκε ο Baudilio Tomé Muguruza είναι ότι τα προγράμματα δεν έλαβαν υπόψη τους μια ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα και πως τόσο η Επιτροπή όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί υποτίμησαν εμφανώς την ελληνική οικονομική κρίση και έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους. Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι η ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί πλήρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν αποκαταστάθηκε, ότι τα προγράμματα επέφεραν αρκετή δημοσιονομική εξυγίανση και εξασφάλισαν βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναδιαρθρώθηκε σημαντικά αλλά με μεγάλο κόστος.

Ο Β. Muguruza σημείωσε ότι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει τον ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τρία προγράμματα διάσωσης που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, αλλά όχι το ρόλο του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Στήριξης (για τον οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει αρμοδιότητα), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ούτε το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Β. Muguruza ανέφερε ότι η έκθεση υπογραμμίζει την «πολιτική αστάθεια» που υπήρχε στη χώρα, η οποία επηρέασε αισθητά την υλοποίηση των στόχων του δεύτερου προγράμματος. «Το γεγονός ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν έκλεισε οφειλόταν εν μέρει σε δύσκολες πολιτικές συνθήκες και αυτό το αναφέρουμε στην έκθεσή μας», ανέφερε ο Β. Μuguruza.

Σχετικά με την ΕΚΤ, ο Β. Μuguruza ανέφερε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο επιχείρησε να εξετάσει το ρόλο της στα ελληνικά προγράμματα, αλλά η ΕΚΤ δεν συνεργάστηκε, αμφισβητώντας την εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το αποτέλεσμα ήταν το Ελεγκτικό Συνέδριο να μην μπορέσει να διενεργήσει τον έλεγχο, κάτι το οποίο, όπως είπε ο B. Muguruza, συνέβη για δεύτερη φορά, αφού προηγουμένως, η ΕΚΤ είχε αρνηθεί να συνεργαστεί στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Βαρύ τίμημα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός

Λαμβάνοντας το λόγο, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταγράφει λάθη στο σχεδιασμό των προγραμμάτων, αποτυχία στις βασικές τους προβλέψεις και έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας. Συνεχίζοντας, ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι τα λάθη στο σχεδιασμό των προγραμμάτων και τις αποτυχημένες προβλέψεις, τα έχει πληρώσει με βαρύτατο τίμημα ο ελληνικός λαός και πως παρόλο που σήμερα η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και να υπεραποδίδει στους στόχους, τα προβλήματα παραμένουν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για το τι προτίθεται να κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να προασπίσει τις ελεγκτικές του δραστηριότητες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, ο Β. Μuguruza παραδέχθηκε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει περιορισμένη εντολή, η οποία περιορίζεται στον έλεγχο της λειτουργικής αποτελεσματικότητας της ΕΚΤ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όσον αφορά την πρόσβαση στις πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ξεκινήσει συζήτηση για να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΚΤ και να βρεθεί ένα «πρωτόκολλο συνεννόησης». Τόνισε, δε, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον ελέγχου της ΕΚΤ, με βάση τις Συνθήκες της ΕΕ.

Η Ελλάδα παράγει «ψήγματα ανάπτυξης» είπε ο Μ. Κύρκος

Εξάλλου, λαμβάνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, Μιλτιάδης Κύρκος ανέφερε ότι η Ελλάδα παράγει «ψήγματα ανάπτυξης». Όπως είπε, η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ύφεση και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της και να λάβει μέτρα αναπτυξιακά.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο να πει την αλήθεια είπε ο Ν. Χουντής

Στη συζήτηση τον λόγο πήρε επίσης ο ευρωβουλευτής από τη ΛΑΕ, Νίκος Χουντής, ο οποίος τόνισε ότι η έκθεση εμφανίζει το πρόβλημα των ελληνικών προγραμμάτων ως τεχνικό, αλλά επί της ουσίας είναι πολιτικό και ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο «να πει την αλήθεια».

«Στόχος δεν ήταν η διάσωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών» είπε ο Ν. Μαριάς

Τέλος, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς ανέφερε ότι και τα τρία Μνημόνια της Ελλάδας απέτυχαν, με αποτέλεσμα την οικονομική ύφεση, την υψηλή ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Στόχος δεν ήταν η διάσωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών», ανέφερε ο Ν. Μαριάς.-

«Η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, οφείλουν να εξασφαλίσουν περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης

«Τα λάθη στο σχεδιασμό και τις προβλέψεις των μνημονίων, τα έχει πληρώσει με βαρύτατο τίμημα ο ελληνικός λαός», είπε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Επιτροπή Ελέγχου προϋπολογισμού (CONT) στο Ευρωκοινοβούλιο και στο πλαίσιο συζήτησης Ανταλλαγής απόψεων με την Επίτροπο Μάριαν Τίσσεν, Αρμόδια για θέματα Απασχόλησης, Δημοσίων υποθέσεων, και Εργασιακής κινητικότητας.

Επίσης, τόνισε ότι «η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο, οφείλουν να εξασφαλίσουν περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία».

Η συζήτηση διεξήχθη παρουσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου – το οποίο εκπροσώπησε ο κ. Μπαουντίλιο Τομέ Μουγκουρούθα, της Κομισιόν – την οποία εκπροσώπησε η κα Ιλιάνα Ιβάνοβα. Αφορούσε την Ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τη συμμετοχή της Κομισιόν στα δυο πρώτα ελληνικά μνημόνια, και στο σχεδιασμό του τρίτου.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, στην παρέμβασή του, είπε τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο με την Έκθεσή του, που τη θεωρώ μια θετική δουλειά, καταγράφει λάθη στο σχεδιασμό του προγράμματος, αποτυχία παταγώδη στις βασικές του προβλέψεις και διαπιστώνει και έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας, το οποίο διαρκεί ακόμη και σήμερα.

»Και έρχεται να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα που ομολόγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ δημόσια, πριν λίγες εβδομάδες. Θα προτιμούσα βέβαια, ο κ. Ντάισελμπλουμ, αυτά που μας είπε ότι ”το κάνανε για να σώσουν τις Τράπεζες”, να μας τα έλεγε τότε που ήταν Πρόεδρος του Eurogroup και αποφάσιζε και όχι τώρα, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του».

Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι τα λάθη στον σχεδιασμό και την αποτυχία στις προβλέψεις, τα έχει πληρώσει με βαρύτατο τίμημα ο ελληνικός λαός και μάλιστα, παρακάλεσε να μην υποτιμώνται αυτά τα επιχειρήματα όταν ακούγονται.

«Το ανθρώπινο και το κοινωνικό τίμημα αυτών των λαθών και αυτής της αποτυχίας των προβλέψεων είναι τεράστιο. Μπορεί σήμερα, η Ελλάδα να έχει αρχίσει να ανακάμπτει, να έχει ανάπτυξη, να μειώνει την ανεργία και να υπεραποδίδει στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους έτσι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να δίνει και κοινωνικό πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά τα προβλήματα και τα ελλείμματα, παραμένουν».

Έπειτα, ο κ. Παπαδημούλης απηύθυνε ερώτημα προς το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο και ευχαρίστησε για τη δουλειά του και δεν το κατήγγειλε: «Τι θα κάνετε για να προασπίσετε τις ελεγκτικές σας ιδιότητες απέναντι στην ΕΚΤ, η οποία αρνείται να σας δώσει στοιχεία; Και προς την Κομισιόν: Τι θα προσφέρετε εκτός από ”τσάι και συμπάθεια”, για να ενισχύσετε τη δημοκρατική λογοδοσία και την διαφάνεια, ώστε να μην αποφασίζει για όλα το Eurogroup πίσω από κλειστές πόρτες;»

Τέλος, διερωτήθηκε «κι εσείς κα Πρόεδρε, θα ενώσετε τη φωνή σας, για να μπορέσει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να ζητήσει περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία;»

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας