Διάθεση κατοχύρωσης κερδών σήμερα το πρωί στις μετοχικές αγορές μετά την ανάκαμψη που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η εικόνα που «λαμβάνει» η Alpha Bank, με βάση το ημερήσιο ενημερωτικό της δελτίο.

Εκεί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται:

  • ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης Νοεμβρίου (29/11) στην Ευρωζώνη
  • ο δείκτης μεταποίησης ISM Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (1/12), καθώς και
  • η σύσκεψη του ΟΠΕΚ και χωρών εκτός ΟΠΕΚ (30/11).

Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση, ο δείκτης μεταποίησης PMI στις ΗΠΑ παρουσίασε το Νοέμβριο μη αναμενόμενη υποχώρηση (53,8, εκτίμηση: 55, Οκτώβριος: 54,6), παραμένοντας ωστόσο υψηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών (53,5). Σύμφωνα με την Adobe Systems, οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου στις ΗΠΑ ανήλθαν την Παρασκευή (Black Friday) σε νέο ιστορικό υψηλό ($5,03 δισ., σε ετήσια βάση αύξηση κατά 16,9%) και για σήμερα (Cyber Monday) εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα $6,6 δισ. (16,5% άνοδο σε σχέση με το 2016).

Στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO αυξήθηκε το Νοέμβριο σε ιστορικό υψηλό (117,5, Οκτώβριος: 116,8), συμβαδίζοντας με την εκτίμηση ότι η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας έχει ενισχυθεί σημαντικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στη Γερμανία (CDU), επιδιώκει το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD). Η Καγκελάριος της Γερμανίας (Merkel) δήλωσε ότι η συνεργασία στην προηγούμενη θητεία του χριστιανοδημοκρατικού με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ήταν εποικοδομητική και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά.

Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται οι πωλήσεις νέων κατοικιών Οκτωβρίου και ο δείκτης μεταποίησης Dallas Fed Νοεμβρίου.

in.gr