Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερώτηση Χουντή για την επιστολή Τόμσεν για το χρέος

Ερώτηση Χουντή για την επιστολή Τόμσεν για το χρέος

Να διαβεβαιώσει ή να διαψεύσει επισήμως η Κομισιόν την επιστολή του Πολ Τόμσεν στον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία το ΔΝΤ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ερωτά ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Να διαβεβαιώσει ή να διαψεύσει επισήμως η Κομισιόν την επιστολή του Πολ Τόμσεν στον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία το ΔΝΤ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ερωτά ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα όταν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την οποία ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τόμσεν φέρεται, με αυτήν την επιστολή, να ζητά να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Λίγες ώρες αργότερα το ΔΝΤ διαψεύδει τις πληροφορίες οι οποίες υποστήριζαν πως ο κ. Τόμσεν έστειλε επιστολή στον κ. Γιούνκερ.

Στην ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ «διερευνά τις προθέσεις της Κομισιόν για την επίσπευση των διαδικασιών», τονίζοντας ότι «χωρίς μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και με υψηλά πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα, η κρίση στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθεί, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιβαρύνουν τη χώρα μέχρι το 2050».

Η ερώτηση Χουντή

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή:

Δημοσιεύματα (20.11.2017) κάνουν λόγο για εμπιστευτική επιστολή του Εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν στην οποία τίθεται επιτακτικά η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προσδιορίζοντας χρονικά την έναρξη της διαδικασίας το πρώτο δεκαήμερο του 2018.

Στην επιστολή το ΔΝΤ φέρεται να σημειώνει ότι «θα απαιτηθεί μια…. διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα σχετίζεται με ρεαλιστικούς στόχους πολιτικής και κυρίως με πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους με την πάροδο του χρόνου και δεν θα διαταράσσουν την οικονομία» και ότι χωρίς μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις και με υψηλά πολυετή πρωτογενή πλεονάσματα η «κρίση στην Ελλάδα θα αναζωπυρωθεί, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες να επιβαρύνουν την χώρα μέχρι το 2050».

Επειδή πράγματι οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης της άθλιας οικονομικοκοινωνικής κατάστασης συνδέεται με την ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους, ερωτάται:

  • Βεβαιώνει ότι το ΔΝΤ επιθυμεί την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους και μάλιστα αρχές Ιανουαρίου;
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα που θεωρεί η Κομισιόν επιθυμητό ;
  • Βεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει εσωτερικές διαδικασίες σε κράτη -μέλη (πχ νέες γερμανικές εκλογές) να αναβάλουν την λήψη σχετικών αποφάσεων;

ΑΠΕ,in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024