Η Ντόλι δεν έπασχε τελικά από οστεοαρθρίτιδα
Η Ντόλι, το πρώτο θηλαστικό ζώο που προέκυψε από κλωνοποίηση, τελικά δεν έπασχε από οστεοαρθρίτιδα αποφαίνονται βρετανοί ερευνητές, διαψεύδοντας τους φόβους ότι ενδεχομένως η διαδικασία της κλωνοποίησης να συντέλεσε στην εκδήλωση του προβλήματος.
Η Ντόλι, το πρώτο θηλαστικό ζώο που προέκυψε από κλωνοποίηση, τελικά δεν έπασχε από οστεοαρθρίτιδα αποφαίνονται βρετανοί ερευνητές, διαψεύδοντας τους φόβους ότι ενδεχομένως η διαδικασία της κλωνοποίησης να συντέλεσε στην εκδήλωση του προβλήματος.
Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Γλασκόβης και του Νότιγχαμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Κέβιν Σινκλέρ και Σάντρα Καρ, υπέβαλλαν σε αναλυτικό ακτινολογικό έλεγχο στο σκελετό της Ντόλι που βρίσκεται σε μουσείο στο Εδιμβούργο. Στη συνέχεια συνέκριναν τα ακτινολογικά ευρήματα με αυτά από τον ακτινολογικό έλεγχο που είχαν υποβάλλει την κόρη της Μπόνι, καθώς και από άλλα πρόβατα που είχαν γεννηθεί φυσιολογικά.
Στόχος ήταν να εξακριβωθεί αν όντως ίσχυαν οι ενδείξεις ότι Ντόλι υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα σε ηλικία 5,5 ετών. Μάλιστα, τότε πολλοί επιστήμονες είχαν σπεύσει να ενοχοποιήσουν την κλωνοποίηση για την πρόωρη εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.
Οι νεότερες εξετάσεις στις οποίες υπέβαλλαν το σκελετό της Ντόλι οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν ότι δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας, καθώς οι αρθρώσεις της ήταν ίδιες με οποιουδήποτε άλλου ζώου της ίδιας ηλικίας. «Οι αρχικές ανησυχίες ότι η κλωνοποίηση είχε προκαλέσει πρόωρη οστεοαρθρίτιδα στη Ντόλι, ήταν αστήρικτες», εξηγεί η Δρ Καρ.
Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της Ντόλι από κλωνοποιημένα ενήλικα βλαστοκύτταρα είχε προκαλέσει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον τον Ιούλιο του 1996, καθώς είχαν προηγθεί 277 απόπειρες μέχρι την επίτευξη του αποτελέσματος. Η Ντόλι έζησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2003 υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Τζάκρη: Ακροδεξιός ολετήρας του ΕΣΥ ο Γεωργιάδης, τον ξέπλυνε ο Κασσελάκης – Δεν έχω συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ
- Φλόριντα: Αλιγάτορας κατασπάραξε 31χρονη σε ποτάμι – «Βιαστείτε, χάνει πάρα πολύ αίμα»
- Γάτα: Πώς μπορούμε να κερδίσουμε την αγάπη της; – Τα «αποδεικτικά στοιχεία»
- Δημοπράτηση έργου ανέγερσης του 7ου διθέσιου Νηπιαγωγείου από το Δήμο Μυτιλήνης
- Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στο Μπανγκλαντές
- «Τρέλα» στο Μεξικό για την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ: Πάρτι από 150.000 οπαδούς στους δρόμους (vids)
- Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παρουσίασε το υπό κατασκευή, πρώτο κτήριο μηδενικών εκπομπών στη Λέσβο
- Ελένη Φουρέιρα: «Αν πω ότι είμαι από την Αλβανία, δεν νομίζω ότι θα μου δοθούν ίσες ευκαιρίες»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-136x85.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442