Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την «εθνοκάθαρση» των Ροχίνγκια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι οι βιαιότητες, που από τα τέλη Αυγούστου έχουν ωθήσει περισσότερους από 600.000 Ροχίνγκια να διαφύγουν από τη Μιανμάρ (Βιρμανία), «αποτελούν εθνοκάθαρση» σε βάρος αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι οι βιαιότητες, που από τα τέλη Αυγούστου έχουν ωθήσει περισσότερους από 600.000 Ροχίνγκια να διαφύγουν από τη Μιανμάρ (Βιρμανία), «αποτελούν εθνοκάθαρση» σε βάρος αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
«Οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις ωμότητες οφείλουν να λογοδοτήσουν», προσθέτει ο Τίλερσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία απευθύνει κατηγορίες εναντίον «ορισμένων στον στρατό και στις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ καθώς και στις τοπικές οργανώσεις αυτοάμυνας».
Ο Ρεξ Τίλερσον είχε μεταβεί στα μέσα Νοεμβρίου στη Μιανμάρ όπου συνάντησε χωριστά τον αρχηγό του στρατού και την επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι. Από την αρχή αυτής της νεάς κρίσης των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στα τέλη Αυγούστου, οι ΗΠΑ ήταν προσεκτικές να μην κατηγορήσουν τη νομπελίστρια της Ειρήνης, όμως μιλούσαν ανοικτά για την ευθύνη του στρατού.
Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον αρνούνταν να μιλήσει για «εθνοκάθαρση», αντίθετα από τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως με τη δήλωση του Τίλερσον καθίσταται σαφές πως η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε και πάλι τις επιθέσεις που αποδίδονται στους αντάρτες Ροχίνγκια. «Όμως καμιά πρόκληση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές ωμότητες που ακολούθησαν», υπογράμμισε.
Ο Τίλερσον ζήτησε να πραγματοποιηθεί επιτόπου μια «αξιόπιστη και ανεξάρτητη έρευνα».
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αρνητικό και το ΝΣΚ στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ
- Ακατάλληλο μέχρι νεωτέρας για πόση το νερό της Λιβαδειάς λόγω των έντονων βροχοπτώσεων
- Μπορεί να προσποιηθεί κανείς ότι είναι πλούσιος;
- Μόρις: «Όλοι θέλουν να κάνουν το καλύτερό τους παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό»
- Οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων εν όψει Πάσχα από την Ένωση Καταναλωτών
- Δουδωνής: Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι πινάκιο δικαστηρίου
- Δώρο Πάσχα: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή στον ιδιωτικό τομέα
- Επικοινωνία του Πάπα με τον Ισραηλινό πρόεδρο και τον Ουκρανό πρόεδρο – Έκκληση για ειρήνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442