Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την «εθνοκάθαρση» των Ροχίνγκια
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι οι βιαιότητες, που από τα τέλη Αυγούστου έχουν ωθήσει περισσότερους από 600.000 Ροχίνγκια να διαφύγουν από τη Μιανμάρ (Βιρμανία), «αποτελούν εθνοκάθαρση» σε βάρος αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι οι βιαιότητες, που από τα τέλη Αυγούστου έχουν ωθήσει περισσότερους από 600.000 Ροχίνγκια να διαφύγουν από τη Μιανμάρ (Βιρμανία), «αποτελούν εθνοκάθαρση» σε βάρος αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
«Οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις ωμότητες οφείλουν να λογοδοτήσουν», προσθέτει ο Τίλερσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία απευθύνει κατηγορίες εναντίον «ορισμένων στον στρατό και στις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ καθώς και στις τοπικές οργανώσεις αυτοάμυνας».
Ο Ρεξ Τίλερσον είχε μεταβεί στα μέσα Νοεμβρίου στη Μιανμάρ όπου συνάντησε χωριστά τον αρχηγό του στρατού και την επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Κι. Από την αρχή αυτής της νεάς κρίσης των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στα τέλη Αυγούστου, οι ΗΠΑ ήταν προσεκτικές να μην κατηγορήσουν τη νομπελίστρια της Ειρήνης, όμως μιλούσαν ανοικτά για την ευθύνη του στρατού.
Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον αρνούνταν να μιλήσει για «εθνοκάθαρση», αντίθετα από τα Ηνωμένα Έθνη. Όμως με τη δήλωση του Τίλερσον καθίσταται σαφές πως η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε και πάλι τις επιθέσεις που αποδίδονται στους αντάρτες Ροχίνγκια. «Όμως καμιά πρόκληση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές ωμότητες που ακολούθησαν», υπογράμμισε.
Ο Τίλερσον ζήτησε να πραγματοποιηθεί επιτόπου μια «αξιόπιστη και ανεξάρτητη έρευνα».
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442