Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μνημόνιο συνεργασίας για συμμετοχή της Ελλάδας στην «Clean Sky2»

Μνημόνιο συνεργασίας για συμμετοχή της Ελλάδας στην «Clean Sky2»

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «Clean Sky2 - Joint Undertaking/CS2JU», η οποία αποσκοπεί σε καθαρούς ουρανούς πάνω από την Ευρώπη με την ανάπτυξη πιο φιλικών στο περιβάλλον αεροπλάνων, υπέγραψαν η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου και ο Tiit Jürimäe, εκτελεστικός διευθυντής της Clean Sky2 JU.

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «Clean Sky2 – Joint Undertaking/CS2JU», η οποία αποσκοπεί σε καθαρούς ουρανούς πάνω από την Ευρώπη με την ανάπτυξη πιο φιλικών στο περιβάλλον αεροπλάνων, υπέγραψαν η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου και ο Tiit Jürimäe, εκτελεστικός διευθυντής της Clean Sky2 JU.

Η συμφωνία αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης που δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροναυπηγικής. Η χρηματοδότηση του προγράμματος υλοποιείται μέσω συνέργειας του «Ορίζοντα 2020» με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESIF) και, στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα διαθέσει κατ’ αρχήν 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η υπογραφή του μνημονίου σε εθνικό επίπεδο έγινε στο πλαίσιο σχετικής ενημερωτικής ημερίδας στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ. Ακολούθησε ενημέρωση από τον αξιωματούχο του Clean Sky 2 JU Χ.Βασιλάκο σχετικά με το πρόγραμμα εργασιών της Πρωτοβουλίας, τις τρέχουσες προκηρύξεις και τις δυνατότητες συμμετοχής των ελληνικών φορέων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ερευνητές από ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και ενδιαφερόμενες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η ΕΑΒ.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι οι τεχνολογίες «Clean Sky 2» να συμβάλλουν, ώστε τα μελλοντικά αεροσκάφη να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου κατά 20-30%, καθώς επίσης να μειώσουν τα επίπεδα θορύβου κατά ένα ανάλογο ποσοστό σε σύγκριση με το 2014.

Η Πρωτοβουλία αφορά κυρίως τις τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του θορύβου που προκαλείται από τα αεροσκάφη, καθώς και ένα ευρύτερο φάσμα, όπως τα ενσωματωμένα συστήματα, τα νέα υλικά, τη νανο-ηλεκτρονική κ.α.

To Clean Sky 2 αποτελεί το πιο εκτεταμένο αεροναυτικό ερευνητικό πρόγραμμα στην Ευρώπη και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στις επιχειρήσεις, στην οικονομία, στον κλάδο και στο επιβατικό κοινό.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση μιας έως τώρα επιτυχημένης συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Στόχος του Clean Sky 2 είναι να συνεχίσει να ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες στον τομέα των αεροσκαφών και να αναπτύσσει καινοτόμα συστήματα, που θα επιτρέψουν περαιτέρω βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις των αεροπλάνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024