Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Το κοινωνικό μέρισμα λειτουργεί ως αντιπερισπασμός

Κουτσούμπας: Το κοινωνικό μέρισμα λειτουργεί ως αντιπερισπασμός

Με αναφορά στις καταστροφές στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αλλά για τα αθώα θύματα που θρήνησε η Ελλάδα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα και τις πλημμύρες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αλλά για τα αθώα θύματα που θρήνησε η Ελλάδα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα και τις πλημμύρες ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Αυτές τις μέρες έχουν περισσέψει τα συλλυπητήρια και η φραστική συμπαράσταση από όλους για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, για τα αθώα θύματα που θρηνήσαμε», είπε ο ίδιος, ενώ τόνισε πως το ζητούμενο είναι να στηριχθούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και πρακτικά, καθώς και να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες των πληγέντων.

Επίσης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα ανακοινωθέντα από την κυβέρνηση μέτρα δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και υπογράμμισε ότι βάσει πείρας, «παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις για κονδύλια, αυτά όταν και εάν δίνονται, δίνονται κουτσουρεμένα και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση που δεν πιάνουν τόπο πραγματικά».

Αποκάλεσε «έγκλημα» τα τραγικά συμβάντα στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι βασικός υπεύθυνος είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και σήμερα η ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Ένα έγκλημα που οδηγεί εν έτει 2017, μέσα στην Αττική, με μια ισχυρή φθινοπωρινή βροχή να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται».

«Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα».

Έπειτα, ο κ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε που οφείλεται η άναρχη οικιστική ανάπτυξη διάφορων περιοχών, πώς αξιοποιήθηκε η ανοχή στην αυθαίρετη δόμηση και με ποιο κριτήριο διαμορφώνονται οι ιεαραρχήσεις και οι επιλογές των έργων που θα υλοποιηθούν, για να καταλήξει στην απάντηση πως το κριτήριο όλων είναι το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου.

«Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, κάνοντας αναφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση «προκαλεί με τις διακηρύξεις της για τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος».

«Κλέβουν δέκα απ’ τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, δίνουν πίσω ένα στον εξαθλιωμένο και παριστάνουν τον ευεργέτη! Η κυβερνητική προπαγάνδα περί «δικαίου που έγινε πράξη», προσπαθεί να συγκαλύψει ποιος πληρώνει την ‘υπεραπόδοση’ των μέτρων»». Ακόμη, χαρακτήρισε ως «χοντρά ψέματα» τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με την διπλάσια υπεραπόδοση, ενώ εξήγησε ότι αυτή προέρχεται από την αφαίμαξη του λαού και όχι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως λένε τα «κυβερνητικά παπαγαλάκια».

«Στην διαβόητη «υπεραπόδοση» του πρωτογενούς πλεονάσματος καθρεπτίζονται οι συνέπειες από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση το 2016, μειώνοντας τις νέες συντάξεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σήμερα πλεονασματικός ο ΕΦΚΑ, και κατ’ επέκταση μειωμένο το κρατικό κονδύλι για τις συντάξεις.

Στην «υπεραπόδοση» καθρεπτίζεται ακόμα η βαριά φορολογία σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια με νόμους όλων των κυβερνήσεων, τα χαράτσια που διατήρησε και επέκτεινε η σημερινή.

Θυμίζουμε επίσης ότι από το 2020 έρχεται και νέα μείωση του αφορολόγητου για τα λαϊκά στρώματα, ώστε να είναι εφικτά τα ματωμένα πλεονάσματα στο διηνεκές, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση – κουαρτέτο, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στην υπεραπόδοση αντανακλάται η σταθερά μειωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και συνολικά της Υγείας, ενώ οι ανάγκες αυξάνουν κατακόρυφα, το πετσόκομμα κατά 900 εκατ. των κονδυλίων για την Πρόνοια, η σφαγή στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα που κάνει η κυβέρνηση».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει ματώσει και συνεχίζει να ματώνει υπό το βάρος μιας «αβάσταχτης» φορολογίας, ισοπέδωσης κοινωνικών παροχών, ασφαλιστικών εισφορών.

«Αυτή τη φτώχεια, και μάλιστα στις πιο ακραίες μορφές της, έρχεται να κουκουλώσει και να διαχειριστεί η κυβέρνηση με το «κοινωνικό μέρισμα», με τη διανομή δηλαδή στους πιο φτωχούς ενός μέρους από τη ληστεία σε βάρος συνολικά των λαϊκών στρωμάτων».

«Η κυβέρνηση επενδύει στην απογοήτευση και τη μειωμένη απαιτητικότητα που, η ίδια κυρίως, καλλιεργεί στο λαό, παρουσιάζοντας το «κοινωνικό μέρισμα» και τα άλλα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, ως το απαύγασμα της «κοινωνικής» της πολιτικής και ως το στοιχείο που τη διαφοροποιεί τάχα από τη ΝΔ».

Επίσης, τόνισε πως η κοροϊδία απογειώνεται, όταν η κυβέρνηση παρουσιάζει ως κοινωνική παροχή την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να επιστρέψει αναδρομικά, όσα παράνομα παρακράτησε από συνταξιούχους ή όταν παρουσιάζει ως κοινωνικό μέρισμα την επιδότηση προς τη ΔΕΗ «προκειμένου να στηρίξει την κερδοφορία των ομίλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πωλούν στη ΔΕΗ πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες και πως το νομοσχέδιο του «κοινωνικού μερίσματος» έχει στόχο να λειτουργήσει και ως αντιπερισπασμός για τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης.

Τέλος, κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην επιτρέψει τη θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια να κάνει το άσπρο- μαύρο.

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024