Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ από Φιλιππίνες: Εξαιρετική η σχέση με Ντουτέρτε

Τραμπ από Φιλιππίνες: Εξαιρετική η σχέση με Ντουτέρτε

«Εξαιρετική» χαρακτηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ τη σχέση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα και την ευρύτερη περιοδεία του στην Ασία. Παράλληλα, δεν προέβη σε καμία δημόσια επίπληξη σχετικά με τη βίαιη καταστολή του θέματος των ναρκωτικών.

«Εξαιρετική» χαρακτηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ τη σχέση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα και την ευρύτερη περιοδεία του στην Ασία. Παράλληλα, δεν προέβη σε καμία δημόσια επίπληξη σχετικά με τη βίαιη καταστολή του θέματος των ναρκωτικών, που έχει αφήσει πίσω της χιλιάδες θύματα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ και οι δύο ηγέτες αγνόησαν τις ερωτήσεις αναφορικά με το μείζον ζήτημα των ναρκωτικών. «Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναδείχθηκε. Ο Ντουέρτε ήταν αυτός που έθιξε το μένος των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες. Ο Τραμπ έδειξε να καταλαβαίνει, κούνησε το κεφάλι του, αλλά δεν τοποθετήθηκε επίσημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του φιλιππινέζου προέδρου, Χάρι Ρόκε. Συζήτησαν, όμως, για την αμοιβαία αποστροφή τους προς το πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ντουέρτε εξήγησε ότι θα συζητήσει προσωπικά με τον Τραμπ, απομακρύνοντας τους δημοσιογράφους και αποκαλώντας τους- αστειευόμενος- «κατασκόπους».

Ο Ρόκε περιέγραψε την ιδιωτική συνάντηση των δύο προέδρων ως «θερμή και φιλική» και τόνισε ότι είναι εμφανή τα συναισθήματα που τρέφουν και οι δύο προς τον Ομπάμα, τα οποία ξεκάθαρα δεν τον τοποθετούν ανάμεσα στους «καλύτερούς τους φίλους».

Οι διπλωματικές σχέσεις των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα ήταν σε χαμηλά επίπεδα και ο Ντουτέρτε επεδίωξε για καλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο φιλιππινέζος πρόεδρος και ο Τραμπ φάνηκε να αναθέρμαναν τις σχέσεις τους μετά τη συνάντησή τους, μια συνάντηση που συνοδεύτηκε από έντονα επεισόδια στην κεντρική Μανίλα και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία.

Η απουσία αναφοράς στα ανθρώπινα δικαιώματα, πάντως, αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις και να ερεθίσει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση, καθώς ακτιβιστές αλλά και αμερικανοί πολιτικοί είχαν πιέσει ιδιαίτερα τον Τραμπ να αντιμετωπίσει τον Ντουτέρτε στο θέμα των ναρκωτικών.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο 16ος πρόεδρος των Φιλιππίνων από το 2016, έχει προβεί σε διώξεις και μαζικές εκτελέσεις με στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πράξεις που έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.

Ο ίδιος έχει εκφράσει την αγανάκτησή του στην κριτική, προειδοποιώντας την Καθολική Εκκλησία να «μην τα βάζει μαζί του» και κατηγορώντας τον ΟΗΕ για «ευτελείς» δηλώσεις αναφορικά με τις πρακτικές που επιβάλλει. Την Παρασκευή καυχήθηκε ότι στην ηλικία των 16 μαχαίρωσε θανάσιμα έναν άνθρωπο. Μόλις είχε βγει από τη φυλακή και σκότωσε τον άνθρωπο «μοναχά για ένα βλέμμα». Έπειτα, κάλεσε το κοινό του στο Βιετνάμ να φανταστεί τι θα μπορούσε να κάνει ως πρόεδρος.

Ο Ντουτέρτε και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εκτιμά ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της βίαιης δράσης κατά των ναρκωτικών, πολλοί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η δράση αυτή δε φαίνεται να ξεχωρίζει τα λεγόμενα «βαποράκια» ή τους χρήστες από τους μεγαλέμπορους, τοποθετώντας τους όλους στην ίδια κλίμακα, χωρίς διάκριση. Μάλιστα, ο Ντουτέρτε έχει χαρακτηριστεί ως «ο Ντόναλντ Τραμπ της Ασίας» για την άσταση ιδιοσυγκρασία του, ενώ έχει υπογραμμίσει ότι θα σκοτώσει ακόμη και τον γιο του, εάν εμπλέκεται με ναρκωτικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στον ομόλογό του για την «απίστευτη δουλειά» που έχει καταβάλει στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, κάνοντάς του συχνά κοπλιμέντα. «Ροντρίγκο είσαι φανταστικός».

Ντουτέρτε προς Τραμπ: «Είσαι το φως στον κόσμο μου»

Ο φιλιππινέζος πρόεδρος τραγούδησε ένα δημοφιλές τραγούδι, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου, το οποίο και διευκρίνισε πως ήταν «παραγγελιά» του Τραμπ. Το κομμάτι, μεταφρασμένο στα αγγλικά, ξεκινά έτσι: «Είσαι το φως στον κόσμο μου, μισή αυτή την καρδιά είναι δική μου».

Μαρία Πετροπούλου

in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024