«Η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα δεν χορηγήθηκε από την κυβέρνηση αλλά
από την αρμόδια επιτροπή της οποίας προΐσταται Αντιεισαγγελέας Εφετών»,
δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτηρίζοντας
υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της 48ωρης
άδειας προς το ηγετικό στέλεχος της 17Ν.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε λέγοντας ότι η άδεια που χορηγήθηκε δε συνιστά αμνηστία για τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε, για να συμπληρώσει πως η καταδίκη των πράξεών του, τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από την κοινωνία, είναι δεδομένη.

«Επιτίθενται στην κυβέρνηση για μία πράξη, η οποία δεν είναι πολιτική» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως είναι «χειροβομβίδα» στους Θεσμούς να λένε ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε Εισαγγελέα.

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας όχι μόνο δεν έλυσαν προβλήματα αλλά τα αύξησαν

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, που στερούσε από τους κρατούμενους σε αυτές ανάλογων ευεργετημάτων, ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως οι φυλακές «Τύπου Γ» όχι μόνο δεν έλυσαν προβλήματα, αλλά τα αύξησαν. «Είναι τουλάχιστον τυχοδιωκτικό να λένε ότι καταργήθηκαν για να παίρνουν κάποιοι άδεια, καταντάει γελοίο» είπε χαρακτηριστικά.

Οι νόμοι για την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν ήταν «εφεύρεση» του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο κ Κοντονής, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση παρέλαβε «κολαστήρια» και όχι σωφρονιστικά καταστήματα.

Υπενθύμισε, ότι ο νόμος για τις άδειες κρατουμένων ισχύει από το 1989, έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, με τελευταία το 2009 όταν υιοθετήθηκε ένα αυστηροποιημένο πλαίσιο από τον Νίκο Δένδια.

«Το αυστηροποιημένο πλαίσιο που βρήκαμε, δεν το αγγίξαμε» τόνισε. Σημείωσε δε, ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε δοθεί άδεια σε άλλο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», το οποίο μάλιστα δεν είχε επιστρέψει.

Απάντηση στις επικρίσεις της Αλεξίας Μπακογιάννη

Απαντώντας στις επικρίσεις της Αλεξίας Μπακογιάννη, η οποία μίλησε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή και διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τοποθετήθηκε δημόσια, όπως έκανε στην περίπτωση της Ηριάννας, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι έθεσε ένα ερώτημα στη Βουλή που είχε να κάνει με το δικαίωμα αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο, όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν, ακόμη και σε περιπτώσεις εμπόρων ναρκωτικών.

Ο κ. Κοντονής δήλωσε πως το ζήτημα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Ό,τι ισχύει στον νόμο για όλους τους κρατουμένους, ισχύει και για τον Κουφοντίνα, υπογράμμισε και εξήγησε πως όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr